Блефаропластиката - една от най-желаните естетични процедури

Какво представлява блефаропластиката?

Блефаропластиката представлява хирургична процедура, която коригира формата на клепачите. Терминът произлиза от древногръцката дума за клепач (blephar-) и plastikos (древногръцки) / plastiсus (латински) - оформям, формирам. Тъй като кожата на клепача е по-тънка от другите области на лицето и тялото, тя има тенденция да показва първите признаци на стареене. Освен това клепачите, които увисват, могат да повлияят на Вашето периферно зрение и да затруднят ежедневните Ви дейности. Целта на блефаропластиката е да премахне излишната кожа и/или мастна тъкан и да “стегне” мускулите и тъканите на клепача.

Видове блефаропластика

Има два вида блефаропластика: функционална и козметична.

Функционалната блефаропластика премахва излишната кожа, която ограничава зрителното поле. Обикновено този тип е по-често срещан при възрастни хора.

Козметичната блефаропластика може да се извърши както на горния, така и на долния клепач. Тази процедура е една от най-желаните естетични корекции. Имайте предвид, че здравната каса може да покрие част от процедурата, ако се касае за функционална блефаропластика, но естетичната се заплаща изцяло от пациента.

За кого е подходяща тази процедура?

Ако обмисляте блефаропластика, трябва да сте в добро общо състояние, по възможност да не пушите, да нямате сериозни очни състояния, а ако имате придружаващи заболявания, те да са добре компенсирани.

Преди процедурата Вашият хирург ще прегледа медицинската Ви история. Необходимо е да се направи обстоен очен преглед и да се провери статусът на клепачите и очите, за да сме сигурни, че операцията е подходяща за Вас. Именно поради тази причина е по-добре да обърнете към офталмолог, специализиращ в окулопластичната хирургия, отколкото към пластичен или лицево-челюстен хирург, тъй като те нямат необходимата апаратура за тази цел. Едно от нещата, които ще бъдат оценени, е способността на окото да произвежда сълзи, тъй като сухото око може да бъде евентуално следоперативно усложнение.

Сериозните усложнения са много редки. Пушачите, например, са изложени на повишен риск от усложнения, тъй като са склонни към по-бавно зарастване на постоперативните раните. Също така тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да поговорят с лекаря си, за да проверят дали трябва да преустановят временно приема на тези лекарства няколко седмици преди операцията, тъй като могат да доведат до прекомерно кървене по време или след операция.

Операцията и възстановителният период

Процедурата може да отнеме 60 минути и повече, в зависимост от това дали се прави операция на горния или на долния клепач, или на двата едновременно. Може да е съчетана с хирургично лечение на птоза (паднал клепач), ектропион или ентропион (обръщане на клепача). Тогава  може да отнеме доста повече време, докато се постигне желания козметичен резултат.

По време на процедурата пациентът е буден и в съзнание. Анестезиологът ще Ви даде леко успокоително, за да Ви е приятно и спокойно, а за изтръпването на клепачите се използва локален анестетик, който ще бъде инжектиран в зоната около очите. (Обща анестезия може да се използва, ако едновременно с това се подлагате на друга козметична процедура като лифтинг на лицето, съвместно с пластичен хирург.)

След операцията зоната около очите ще бъде подута и може да е синя в продължение на няколко дни. Желателно е да си останете вкъщи, да държите главата си повдигната, когато спите, да прилагате често студени компреси, да не вдигате тежко и да си почивате. Ако излизате навън, е препоръчително да ползвате слънчеви очила. Върху оперативните рани се поставя мехлем около 2-3 седмици след операцията, с масажиращи движения.

Може да отнеме до месец, докато синините отшумят и всички отоци изчезнат. Две седмици след операцията няма да можете да носите контактни лещи или грим за очи. Конците обикновено се отстраняват около седмица след операцията. Можете да се върнете на работа след няколко дни до седмица, но ще трябва да избягвате упражнения и усилени дейности поне две седмици.

Окончателният резултат от  блефаропластиката се вижда след около 3 месеца от операцията.

Текст: д-р Борислава Върбанова, Очна болница "Зора"