Жена с 20 диоптъра късогледство вече вижда без очила

Пациенти, оперирани с първия у нас 3D лазер за отстраняване на катаракта, развълнувано споделяха впечатленията си по време на официалното откриване на апарата. Това се случи в очна болница „Зора”, където апаратурата е доставена от националния консултант по офталмология доц. д-р Ива Петкова. Фемтосекундният лазер Alcon LenSx®  бе представен пред очни лекари, студенти и специализанти.

Всяка операция с него е безкръвна, уникална и строго индивидуална. Компютър сканира окото на пациента в 3D изображение. После се центрира върху окото и за секунди прави разрезите, без хирургът въобще да го докосва. Такава точност е невъзможна при обикновена хирургия, от нито един лекар в света. Това се извършва с капкова упойка, най-щадящата за пациента. По време на целия процес лекарят следи работата на лазера на видеоекран, а операцията се записва.

„Ако някой ми беше казал, че е възможно да прогледна за секунди, че е толкова лесна и проста една операция на око, нямаше да му повярвам. Имах очила вкъщи, в чантата, на вилата, в колата. Всички ги подарих”, разказа пред всички 62-годишната Гюлка Райкова от София. Тя е една от първите, оперирани с лазера. Гюлка изгубила част от зрението си заради перде. Тя смята, че то се е образувало след химиотерапията, на която била подложена много дълго време. „Претърпяла съм много операции, имах такъв страх от тях, но тук всичките ми страхове изчезнаха. Когато след операцията видях доц. Петкова й казах – вие сте толкова красива, аз изобщо не бях ви виждала преди това!”, сподели жената.

При друга пациентка с минус 20 диоптъра късогледство резултатът след операцията показал 0 диоптъра. Тя не присъства на откриването, но случаят й ще бъде докладван още на следващия офталмологичен конгрес от доц. д-р Ива Петкова. Апаратът може едновременно с отстраняването на пердето да коригира и астигматизма. „Подобни резултати са невъзможни при нито една друга операция, извършвана ръчно. Вече сме оперирали около 20 пациенти и всички те се чувстват отлично”, обясни доц. д-р Ива Петкова.

По време на откриването на новия апарат в клиника „Зора” бе отслужен и тържествен водосвет. Отец Кирил напръска апаратурата със светена вода – за безпроблемна работа и повече прогледнали пациенти.

Публикувано от expoworld.bg