Клиника „Зора“ продължава профилактичната си програма в Панагюрище

Специалисти от клиника „Зора“ и тази година продължават профилактичната програма в Панагюрище. Програмата стартира преди 2 години по договор с „Асарел Медет“ и включва прегледи на всички служители от администрацията на завода, както и болница „Уни Хоспитал“. През профилактични прегледи за очни заболявания за една година преминаха 1100 души, като при много от тях бяха открити очни заболявания, налагащи лечение.

„По-големият процент от хората, преминали през нашите прегледи, бе на възраст над 40 години. Оплакванията бяха от различен характер – влошаване на зрението, рефракционни аномалии като късогледство, далекогледство. Открихме и симптоми за сериозни очни заболявания – напр. глаукома, които налагат незабавно лечение“, обясни д-р Христо Пулов – един от лекарите-участници в програмата.

По време на прегледите специалистите на „Зора“ констатираха също, че голяма част от хората не познават основните очни заболявания и не знаят, че трябва редовно да посещават очен лекар. Такава рискова група са диабетиците, които задължително трябва да минават обстоен очен преглед всяка година, защото колебанията в кръвната захар увреждат малките съдове, каквито са съдовете на очите. Това може да доведе до необратима слепота. Всички диабетици, преминали през очните прегледи в Панагюрище, бяха информирани за важността на профилактиката за доброто зрение.