Стартът на учебната година – добър повод да заведете детето на очен лекар

Специалисти от Очна клиника „Зора“ редовно участват в профилактичните програми на Столична община, насочени към детското зрение. В последните 3 години посещаваме детски градини и  училища в София и преглеждаме очите на децата в предучилищна възраст,  първи и втори клас. Установеното по време на тези прегледи е далеч от това, което бихме искали за зрението на децата си!

За голяма част от децата в първи клас това бе и първата им среща с офталмолога. Сериозен бе процентът на новодиагностицираните аномалии по време на тези програми. Ако детето не вижда добре, часовете му носят дискомфорт, успехът в училище пада, детето страда и се измъчва. Родителите не се досещат, че причината за това се дължи на намалено зрение. Около 20 % от децата в училищна възраст е възможно да имат прблеми с едното или двете очи. Често напускането на училище се дължи и на неоткрити проблеми със зрението.

Зрението на децата се развива с израстването. Съществено е да се знае в коя възраст какво трябва да се диагностицира като проблем. Както и това, че възможността да се помогне в някои случаи е до определена възраст. Затова е изключително важно проблемът да бъде открит навреме.

Например мързеливо око (амблиопия) се появява, когато има определена разлика между диоптрите на двете очи. Ако това не е забелязано навреме и детето не носи очила, тогава по-добре виждащото око работи и другото око се изключва, остава мързеливо, спира развитието си. Изключително важно е да се знае, че при амблиопично око може да се помогне само, ако то бъде открито и се проведе терапия навреме. Това трябва да стане когато детето е на 3-4 г., колкото по-рано, толкова по-добре. На седем години вече е късно.

В световен мащаб има различни препоръки за профилактичните прегледи на очите при децата. Но като минимум те могат да се сведат до поне 5 задължителни според възрастта:

  • В първите месеци, до година след раждането

Профилактичният преглед на децата на една година се състои в оглед на очните дъна и няколко теста, свързани с кривогледството. На тази възраст детето е все още много малко за изследването на зрителната острота с таблица с картинки. Специална подготовка на детето за този преглед не е необходима; достатъчно е да бъде заведено при офталмолога.

  • На възраст 3-4 год., тогава е важно да се открие амблиопията (или мързеливо око)

В тази възраст някои офталмолози използват зрителна таблица, на която има картинки, които детето познава. Има и електронни таблици, свързани с бутони. Всеки бутон съответства на картинка от таблицата и детето се забавлява, като натиска бутоните на картинките, които вижда. Има и съвременни уреди за безконтактен скрининг, а прегледът протича като игра.

  • Около 7 год. при започване на училище (детето трябва да вижда добре, предвид предстоящото натоварване на очите)
  • След това на 10-12 годишна възраст (с растежа нещата често се променят)
  • На 14-15 години

Това е абсолютният минимум. Препоръчително е обаче децата да преминават през скринингови програми и профилактични прегледи по-често – най-добре веднъж годишно, преди началото на всяка учебна година. Особено внимание е необходимо, ако детето прекарва много време пред екрани (на компютър, телефон, таблет, телевизор) и ако единия или двамата родители носят диоптрични очила. 

Важно е да запомните, че някои проблеми на детското зрение могат да бъдат решени само в детска възраст, затова ранната диагностика е от ключово значение.