Сухо око - една трета от хората над 40 г. страдат от този синдром

Една трета от  хората на възраст над 40 г. страдат от синдрома на сухото око. Ако сте жена и работите по цял ден на компютър, рискът се увеличава.

Офталмологията определя това състояние като заболяване - сух кератоконюнктивит.  Той представлява нарушение на слъзния филм на окото, в резултат  на намалената му продукция или увеличеното изпарение от очната повърхност. Слъзният филм  се състои от няколко компонента и играе ролята на лубрикант – осигурява комфорт и предпазва окото. Ако пропорцията на компонентите е нарушена, окото не е достатъчно навлажнено и започваме да изпитваме определени симптоми, например:  сухота, парене, чувство на чуждо тяло – „пясък“ в очите, тежест в очите, сърбеж, зачервяване, чувствителност към светлина, замъглено зрение.  Симптомите ставатпо-изразени при сух въздух, висока температура, дълга работа с компютър, вкрая на деня.  Сълзенето също е често срещан симптом при сухо око. Тези сълзи обаче имат предимно водниста съставка и не притежава лубрикиращите свойства на основния слъзен филм.

Кой е предразположен?

Възрастта е най-важният рисков фактор за развитието на сухо око. Жените са предразположени към този синдром заради хормоналния дисбаланс преди и по време на менопаузата.

Приемът на някои медикаменти също намалява слъзната секреция – напр. антихистаминови лекарства, бета-блокери,  някои контрацептиви, антидепресанти. Пациентите с диабет също са с повишен риск от това заболяване.

Половината от хората, които носят контактни лещи, страдат от сухо око. Това от една страна се дължи на факта, че лещата абсорбира част от слъзния филм върху роговицата, и от друга на това, че контактните лещи намаляват чувствителността на периферните нервни окончания и по този начин се редуцира количеството на п роизведения слъзен филм. Някои общи автоимунни заболявания също се асоциират със сухо око – някои колагенози, ревматоиден артрит, системен лупус  еритематодес, като честотата им е по-честа при жени.

Диагнозата „сухо око“ се поставя както по наличието на симптомите, така и със специални тестове, които измерват количеството и качеството на слъзния филм.

Какво трябва да правим?

Да посетим очния лекар, ако сме навършили 40 г. и скоро не сме ходили на преглед. Да мигаме по-често - покритието на окото със слъзния филм става по време на мигането.  Всички дейности, които изискват повишено внимание, несъзнателно намаляват мигането - дълго четене, работа с монитор, гледане на телевизия. Климатик в помещението или източник на суха топлина също изсушават очната повърхност.  Да се храним с храни, богати на полиненаситени мастни киселини (омега 3). Омега-3 се съдържат в мазните риби (сьомга, риба тон, пърстърва, сардините), някои ядки и семена (ленено семе, орехи) и някои растителни масла (сурово ленено масло).  Има данни, че те повлияват благоприятно сухото око.

 

Как се лекува?

Сухото око е хронично и обикновено прогресиращо състояние, което не винаги може да се излекува. Профилактиката му включва избягването на дразнещите фактори – престой в задимени и сухи помещения, продължителна работа с компютър. Ако има съпътстващи заболявания, които утежняват симптомите, те трябва да бъдат лекувани.

Лечението на сухото око се извършва с капки (т.нар. „изкуствени сълзи“) или мехлеми. Изкуствените сълзи се поставят 3-4 пъти дневно, но може да се слагат и по-често. В случаите, когато се налага използването им повече от 6 пъти на ден, се препоръчват изкуствени сълзи без консерванти. Някои видове изкуствени сълзи могат да се използват с контактни лещи.

Мехлемите са с много по-гъста консистенция и се задържат по-дълго време върху окото. Те се използват главно вечер, поради временното замъгляване на зрението, което предизвикват. При по-тежко сухо око могатда се използват и няколко пъти дневно. Несъвместими са с контактни лещи. Ако оплакванията са изразени сутрин, след ставане от сън, по-подходящо е използването на мехлем, който се поставя вечер.

При пациенти с много тежко сухо око има и варианти за хирургично лечение.