Сезонният алергичен конюнктивит – защо се появява и кой е застрашен?

Сезонният алергичен конюнктивит е най-честият вид очна алергия. Ако очите ви са зачервени, сълзят и това се случва през пролетта и лятото, вие най-вероятно попадате в  15-те процента от жителите на Земята, които страдат от от сезонен конюнктивит. В България хората с алергия са над 25% и броят им расте. Симптомите се проявяват през определен период на годината, най-често през пролетно-летния сезон, когато във въздуха са разпространени алергезиращи полени (дървесни и тревни).

Алергичните конюнктивити се разделят на няколко вида, които могат да бъдат установени само от офталмолог. Те могат да бъдат остри и хронични, но в основата е алерген, който може да бъде от различен вид  - тютюнев дим, домашен прах, очни капки, слънчеви лъчи, нетърпимост към  контактни лещи, определени лекарства и др.

За съжаление при все повече от пациентките на Очна клиника „Зора“ се срещат алергии към различни козметични продукти (спирали, сенки, моливи за очи, кремове за лице), както и почистващи препарати. Алергичните симптоми са временни и могат да се предотвратят чрез спиране употребата на дадения козметичен продукт или почистващ препарат.  

Основните симптоми на сезонния алергичен конюнктивит включват сърбеж, сълзене, парене, чувство за чуждо тяло и сухота в очите. Особено отличителен е сърбежът. Дискомфортът в очите може да бъде придружен и с кашлица и кихане. Засегнати са и двете очи.

Сезонният алергичен конюнктивит се обостря през пролетта и се активира до края на лятото. Обикновено възниква по едно и също време. Симптомите при него са по-ясно изразени. При хроничния алергичен конюнктивите симптомите са по-леко изразени, появяват се и стихват през различно време на годината.  Страдат хора във всички възрасти. Обикновено при конюнктивитите има и фамилна обремененост.

Диагнозата се поставя след консултация с офталмолог или алерголог и при необходимост, извършване на определени изследвания.  При правилно и навременно лечение симптомите отзвучават в рамките на две седмици. Важно е да се установи и точният алерген, причиняващ реакцията и да се избягва контакт  с него. Ако това не е възможно, очният лекар назначава медикаментозна терапия, която трябва да се съблюдава. Сред най-често предписваните медикаменти са т.нар. „изкуствени сълзи“, противовъзпалителни и антиалергични капки или таблетки.

Не съществува един вид лечение. То зависи от оплакванията на конкретния пациент, направените изследвания и цялостната оценка на здравословното му състояние.  

Възможно ли е да се предпазим от алергичен конюнктивит? Да, ако сведем до минимум контакта с алергените, които го причиняват.