3D екран заменя микроскопа в очните операции

Портал към миналото ли е вашата операционна? Съгласни ли сте да правите крачка назад, когато виждате операционното поле? При диагностиката използваме апаратура с невероятни изобразителни възможности – скенери, ехографи, но щом влезем в операционната, те остават зад гърба ни. Операционните микроскопи използват технология от 1960 г. и освен, че през годините са ставали по-лъскави, нищо друго не се е променило.

Така започва статията „Погледни в бъдещето – днес“ в престижното офталмологично списание  „Retina Today“ („Ретината днес“). Писана е от трима от най-известните офталмолози в света, а отзивите са за първата в света 3D система, използвана в очната хирургия. Тя заменя операционния микроскоп и прогнозите са, че само след 10 години операциите с добавена реалност ще бъдат стандартни в микрохирургията на окото и лекарите ще се питат – как сме оперирали преди?

В момента системата се презентира във водещи очни клиники в Европа и света. Три български очни клиники бяха избрани за представянето на този тип операции у нас.  Първата бе Очна клиника „Зора“ в столицата. Бяха извършени операции на 8 души с различни заболявания на стъкловидното тяло и задния сегмент – отлепена ретина, травми. Един от операторите бе проф. д-р Ива Петкова – национален консултант по офталмология.  Системата бе демонстрирана още в две български болници в София и Пловдив.

Системата Ngenuity цифровизира и увеличава хирургичното поле. Хирургът слага 3D очила вече не се навежда да гледа в микроскопа, а следи операцията на голям екран. Освен полето, отстрани са добавени данни от изследванията на пациента.  При традиционната операция, за да гледа изследванията, хирургът откъсва очите си от микроскопа и винаги рискува да сгреши.

Ngenuity е разработвана близо 10 години от екип инженери и офталмохирурзи. Една от основните ползи, за които е мислил екипът е, как да намали напрежението на хирурга. Офталмохирурзите са изложени на повишен риск от мускулно-скелетни наранявания, заради неестествената си поза зад микроскопа. Те прекарват часове в статично и неестествено положение на главата, оттам болките във врата и раменете, ошипяването, износването на ставите са чест спътник в тази професия. Изчислено е, че благодарение на ергономията новата система може да удължи кариерата на един офталмохирург с 10 години.

Огромна полза  за пациента е премахването на фототоксичността и инжектирането на контрастно вещество в окото. При нормалния микроскоп в окото прониква светлина, която оказва нежелан ефект върху зрителната острота. Не е необходимо да се инжектират контрастни вещества в очите, което е практика при операции на ретината.

Ngenuity е ценен обучителен инструмент. Сега не е възможно обучителят да види какво се случва в операционното поле, без да погледне в микроскопа на ученика.  Огромният екран се гледа от всички асистенти, включително и от медицинската сестра, която може да предвиди какъв инструмент да подаде.