"Робот" в операционната? Вече е възможно

Четете без очила? Погледнете най-отдалечения предмет в стаята. Успяхте ли да фокусирате веднага, без напрежение? Честито. Вие сте един от тези 30% българи, които нямат проблеми със зрението. Но ако носите очила или лещи, светлината ви дразни, примигвате често, особено когато шофирате, а вечер очите ви болят, най-вероятно попадате в другите 70% - хората с рефракционни аномалии у нас.

„Рефракционните  аномалии не са точно заболяване, а недостатъци на оптичната система на окото, водещи до влошаване на зрението. Това са късогледство, далекогледство, астигматизъм” , обясняват от столичната очна клиника „Зора”.  Клиниката следи непрекъснато световните тенденции в рефрактивната хирургия и влага средства във внедряването на нови технологии и квалификация на персонала в това направление. Резултатите са очаквани – оборудване, което може да замести офталмохирурга в ежедневната му работа. Почти.

Както и в другите клонове на медицината офталмологията върви упорито към роботизиране на хирургичния процес. Всички са чували за робота „Да Винчи”, който оперира с лекота, непостижима за нито един хирург в света. Но, разбира се, под зоркото око на хирурга. В операционната на „Зора” също има „роботи”, но с други имена, разказва проф. Ива Петкова – национален консултант по офталмология, професор в Медицинския университет и един от създателите на Очна клиника „Зора”.

“Когато започнах моята кариера, дори не можех да си представя това, което имаме днес. Науката прави огромен скок в името на комфорта на пациента. Десетки апарати, софтуер, бази данни, импланти, с които постигаме съвършени резултати. И с всяка година на лекарите се предоставят все по-изкушаващи възможности за корекция на рефракционните аномалии.” – казва проф. Петкова.

Погледнете смартфона си. Същите технологии се използват и в офталмологията – компютрите за диагностика и операционните роботи са дотолкова „умни“, че само с един поглед върху очите ви могат да определят и изчислят какво е необходимо, за да подобрите чувствително зрението си. И да предложат на хирурга най-добрия „маршрут“ на операцията.

Спомняте ли си епизода от „Сексът и градът“, в който Миранда се подложи на лазерна корекция на зрението? Ситуацията я постави пред изпитание – да признае, че има нужда някой да я прибере вкъщи, или да се блъска сама в предметите. Ако помните тази сцена, да знаете – днес (почти 20 години след снимките на филма!) лазерната корекция няма нищо общо. Виждате ясно от момента, в който станете от кушетката.

Интересът към лазерната корекция на зрението в България нараства. Макар да няма точна статистика (за разлика от САЩ, където годишно над 700 000 души се подлагат на такава корекция), в „Зора“ отчитат повишен интерес към процедурата. За улеснение на пациентите в сайта на клиниката има тест, който дава отговор дали сте подходящ за нея. Нежеланието за носете на очила не е само каприз. Правителството на САЩ например заплаща процедурата на войниците от U.S. Army. У нас на лазерна корекция се подлагат не толкова от суета, а по-скоро от неудобство и професионална необходимост. Летци, военни, лекари (особено хирурзи), професионални шофьори, адвокати, актьори, IT-та - това са най-честите пациенти за лазерна корекция в „Зора“.

 

Какво правим, ако сме попреминали 50-те?

Навлизайки в златната възраст, вече не сме подходящи за лазерна корекция. Но има и други възможности, отново с помощта на съвременните технологии. Това е т.нар. фемтосекунден лазер, командван от изкуствен интелект. Лазерът служи да премахването на катаракта (т.нар. перде) и може едновременно да коригира късогледство, далекогледство, астигматизъм. Лазерният лъч разбива естествената човешка леща, без хирургът да докосва окото. Той се намесва в последните два етапа – за да премахне с помощта на вакуум остатъците от разбитата леща и да постави на нейното място изкуствена. Имплантът е изчислед според конкретния пациент и може да коригира неговата рефракционна аномалия. Методът осигурява изключителна прецизност на операцията и съчетан с т.нар. високотехнологични лещи се опитва да възвърне онова зрение, за което пациентът мечтае. С фемтосекундния лазер е възможно премахване дори на много високо късогледство – в клиниката е описан случай на пациент с 20 диоптъра. „Най-важното при тези операции е предварителният разговор с пациента, съобразяване с начина му на живот, неговите очаквания и желания“, посочва проф. Петкова. Процедурата трае не повече от 20 минути. 

В-к "Капитал", бр.24.11.2017