Безопасни ли са за очите изкуствените мигли?

Поставянето на изкуствени мигли (т.нар. екстеншъни за мигли) е процедура, която набира популярност сред жените от всички възрасти. За разлика от предишни години, когато миглите се поставяха на снопчета, екстеншъните са много леки синтетични косъмчета, които се поставят едно по едно.Те се прикрепят върху самите естествени мигли, а не върху кожата на клепача. По този начин миглите се удължават и стават по-гъсти, следвайки естествената линия на собствените мигли. Умело поставените екстеншъни трудно могат да се различат от истинските мигли, повишават самочувствието на жената и я спасяват от ежедневното гримиране. Има и редица случаи, при които жени с алергични реакции към спирали за мигли, избират този вариант, за да се чувстват привлекателни.

Безопасни ли са изкуствените мигли за очното здраве?

Изкуствените мигли се поставят от специално обучени за целта лица. Използват се водоустойчиви лепила. Лепилата и самите косъмчета са преминали дерматологични тестове и производителите гарантират безопасността им, но има случаи, в които те могат да предизвикат алергия и подуване на клепача. В практиката на специалистите от Очна клиника „Зора“ има такива случаи. Преглеждани са и пациентки, при които се е получило дълбоко възпаление на клепача, както и бактериален конюнктивит заради близостта на чуждото тяло до окото. В редки случаи се наблюдава и изпадане на собствените мигли. Но при правилно спазване на технологията, рисковете от увреждане на собствените мигли и очите се свеждат до минимум.

За какво трябва да внимаваме?

Задължително е да проучите специалиста, който поставя изкуствените мигли и да се уверите, че има опит, работи с качествени лепила и спазва хигиена на работното място. При дори и малко съмнение е по-добре да изберете друг салон. Цената на процедурата също е от значение за преценката. Ако е много ниска, това може да е сигнал, че козметикът прави компромис с материалите. Избягвайте офертите за поставяне на изкуствени мигли „на промоция“ или от сайтове за групово пазаруване. Спазвайте всички правила за хигиенична поддръжка на вече поставените мигли. Американската академия по офталмология съветва предварително да се информирате за състава на лепилото и да се уверите, че не сте алергични към неговите съставки. Важно е да с те информирани за това кой е производителят  на продуктите, неговата репутация, както и начините на съхранение и срокът на годност. Във всички случаи, в които след поставянето на миглите усетите дразнене, сърбеж, или проблеми със зрението, незабавно трябва да потърсите лекарска помощ от офталмолог.