Виртуозен хирург върна зрението на мъж, ослепял с едното око от детските години

52-годишен мъж от девинското село Стоманово прогледна с окото, ослепяло в детските му години. Ялдъз Газиев получил травма на десетгодишна възраст, при която ослепяло напълно дясното му око. Доскоро гледал само с едното. Заради високо кръвно обаче получил запушване (тромбоза на централната артерия на ляво око) и ослепял напълно. Лекарите от очното отделение на смолянската болница решават, че след като не може да се спаси лявото му око, ще оперират дясното, макар мъжът да смятал, че ситуацията е безнадеждна, пише Actualno.com.

"След операцията окото, с което не виждаше от дете, прогледна. Случи се медицинско чудо. Затова изказвам огромната си благодарност към лекарите хирурзи от очно отделение на МБАЛ Смолян", каза кметицата на Стоманово Тюркян Гаази – сестра на пациента. "Бях се отчаяла. Сега ще може да се обслужва, да чете. Той много обича да чете. Целият му живот дотук мина, невиждайки с това око. Завърши основно образование и беше принуден да не работи. Не беше и ходил в казармата, заради окото. Иначе е голям техничар. 

Разбира от много неща, поправя всякакъв вид техника, автомобили, електроника, идва му от вътре. Окото е лениво, ще е необходимо още време, докато се възстанови, докато всички мускули и нерви заработят, но вижда", каза кметицата. Началникът на очното отделение д-р Галя Драгнева каза, че за лявото око не са могли да очакват нищо, защото ситуацията била предизвестена. Тогава решили да оперират дясното, което било отписано от него и от роднините му. 

"Окото беше изкривено навън от травмата, която е получил. Пред ретината се появява белезникава материя като хрущял, който всъщност е пречил да вижда. Изчистихме окото от тази материя, за да направим място да минава светлината от някъде и човекът да вижда. Хирургът ни е виртуозен - д-р Андрей Маринов. На него дължим най-голямата заслуга. И за нас е голямо удовлетворение, че този човек отново вижда. Изписахме му очила и за близо, и за далече и той вижда много добре. Може да чете сам", каза д-р Драгнева.

Д-р Андрей Маринов работи в Очна болница "Зора", но е част от екипа и на Очното отделение на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" в Смолян.

Публикация на https://www.actualno.com/smolyan/virtuozen-hirurg-vyrna-zrenieto-na-myj-oslepjal-s-ednoto-oko-ot-detskite-godini-news_675821.html