Грижа за детските очи през лятото

Слънцето е капризен „приятел“ – лесно ще ни опари, ако твърде смело свалим гарда. „Закачките“ с лъчите често завършват болезнено, като „на мушката“ им е не само кожата, но и очите. Особено уязвими са най-малките – залисани в плуване и игра, малчуганите трудно могат да бъдат убедени, че трябва да се пазят на плажа. Какви мерки трябва да вземем, за да защитим зрението им, докато се наслаждават на ваканцията? Отговорите дава д-р Стела Дикова, специалист офталмолог, завеждащ детски кабинет в Очна болница и МЦ „Зора“-София.

„UV лъчението е възможно да увреди очите, както на малките, така и на възрастните. Родителите трябва да имат предвид, че слънцето може да бъде опасно през всички сезони. През зимата, особено при по-голяма надморска височина, каквито са например условията в ски курортите, излъчването може да бъде съпоставимо с това през лятото“, подчертава д-р Стела Дикова. Слънчеви очила и шапка с козирка – това е най-добрият „дрескод“ за всеки малчуган, когато навън припича, допълва офталмологът.

Купувайте слънчевите очила от оптика

Кога е време малчуганът да сложи първите си слънчеви очила? „На практика, няма препоръчителна възраст, всичко зависи от настройката на детето. Но, в общия случай, на възраст между 3 и 4 години вече приемат носенето на слънчевите очила“, споделя опита си специалистът по очни болести.

Родителите могат да си отдъхнат – цената не е най-важният атестат за качеството на аксесоара. „Тя не е от значение, зависи най-често от модела и производителя, но е силно препоръчително очилата да бъдат закупени от оптика. По този начин родителите могат да разчитат на качество на UV филтъра, тъй като стоките, предлагани в специализираните оптични магазини, подлежат на строг контрол“, отбелязва офталмологът.

Русите малчугани са по-уязвими

Очилата и шапката с козирка са най-добрата превенция срещу слънчевия алергичен конюнктивит. „Появата на оплакванията зачестява с настъпването на пролетния сезон, но най-силни са те през лятото, когато децата прекарват най-продължително време на открито“, обяснява д-р Дикова. Децата с по-светъл фенотип – светла кожа, коса и очи, са по-податливи на дразнене от слънчевите лъчи. „Симптомите могат да бъдат разнообразни, но водещи са сърбежът и зачервяването на очите.

Допълнителни оплаквания като сълзене, засилена чувствителност към светлина, подуване и зачервяване на клепачите също не са изключени“, предупреждава завеждащият детския очен кабинет в МЦ „Зора“.

Освен очилата и шапката офталмологът препоръчва и разу-мен режим – да се ограничи времето за пряко излагане на слънчева светлина – основно в критичния диапазон между 11:00 и 16:00 ч. При първите оплаквания д-р Дикова съветва да се поставят т.нар. изкуствени сълзи, за да облекчат симптомите. „При задълбочаване на състоянието е препоръчителна консултацията с офталмолог с оглед изписване на антиалергична терапия“, допълва специалистът по очни болести.

В басейна задължително с очила за плуване

Лъчите не са единственият риск през ваканцията, макар слънчевият алергичен конюнктивит да е основната заплаха на плажа. „Както морето, така и басейнът могат да крият опасности за детските очи. През пролетно-летния сезон зачестяват и част от вирусните конюнктивити, които имат по-лесно разпространение и предаване на плажа“, предупреждава д-р Дикова. Родителите трябва да бъдат нащрек и за друг рисков фактор – химикалите, с които се пречиства водата в басейните.

„Препоръчително е децата да използват очила за плуване. Химикалите могат да действат както като алергени, така и да предизвикат директно увреждане на очната повърхност (конюнктивата или роговицата). При избора на подходящи очила за плуване родителите трябва да съблюдават те да прилепват плътно към лицето на детето така, че да се избегне възможността за проникване на вода“, обяснява офталмологът.

Бърза промивка при пясък в окото

Играчката лесно става „плачка“ при игрите на плажа, знаят препатили родители. Как да реагираме, ако в окото нa детето попадне пясък, а ние сме на някой райски залив, далеч от болница? „За щастие, много рядко се наблюдава попадане на чуждо тяло в конюнктивалния сак (например пясък)“, успокоява д-р Дикова. Но препоръчва очите ни „да са на четири“, когато малчуганите играят на пясъка, за да избегнем инциденти.

„При попадане на чуждо тяло и невъзможност за незабавна консултация със специалист, родителите първо трябва да извършат незабавна и щателна промивка с чиста питейна вода или при възможност – с физиологичен разтвор. На второ място е добре в окото да се поставят изкуствени сълзи на всеки час до момента на посещение при офталмолог“, съветва д-р Стела Дикова.

Препоръка

Таблетът не повече от 20 минути дневно

Повечето деца днес са толкова пристрастени към екрани, че дори на плажа са готови да сменят реалните игри с виртуални. „Мисия невъзможна“ ли е откъсването им от таблети и смартфони и има ли здравословна доза взиране в дисплея? „Истината е, че не можем да спрем децата от използването на съвременните технологии, но е изключително важно това да става при строг контрол от страна на родителите. Това важи особено за най-малките в предучилищна възраст. При тях е добре да се ограничи използването на смарт телефони и таблети до не повече от 10-20 минути на ден, като основна причина е натоварването на зрението на близка дистанция, на каквато те държат тези устройства“, категорична е д-р Стела Дикова.

Когато пък децата използват компютър – което покрай дистанционното обучение се превърна в ежедневие, е препоръчително мониторът да е на поне 80 см от очите. „Гледането на телевизия от дистанция няколко метра би могло да бъде до 2-3 часа на ден“, допълва завеждащият детския кабинет в Очна болница и МЦ „Зора“ в столицата.

Текстът е изготвен от д-р Стела Дикова, за сп. "Бети"