Детското зрение и екраните - предизвикателствата по време на дистанционното обучение

Пандемията от COVID-19 превърна е-обучението в едно от измеренията на „новото нормално“. „Приковаването“ към екраните обаче далеч не е „ново“ и от години е „нормално“ за много от децата, отбелязва д-р Стела Дикова, която е офталмолог в детския кабинет на медицински център и очна болница „Зора“ в столицата.

Какви предизвикателства пред очното здраве на учениците поставят уроците в дигитална среда? Има ли ръст на децата с оплаквания в последната година, когато училището „мигрира“ онлайн? И как можем да минимизираме рисковете от дистанционното обучение? Отговорите дава д-р Дикова.

„Изключително много деца, дори и в предучилищна възраст, прекарват прекалено много време пред различните дигитални устройства в свободното си време за удоволствие и игра“, споделя опита си отвъд „новото нормално“ и дистанционно обучение д-р Стела Дикова.

„За щастие на детските офталмолози сериозните рискове – като поява на страбизъм, са изключителна рядкост. Но много малки и по-големи пациенти стигат до очните лекари с оплаквания от зрителна умора, главоболие, намалено зрение, лесна уморяемост, трудна концентрация и т.н. Като всички тези оплаквания нарушават учебния процес и могат да са пречка за доброто представяне на учениците“, предупреждава очният лекар от „Зора“.

Броят на пациентите расте

Какво показва практиката на офталмолозите след близо година дистанционно обучение, има ли ръст на децата с новопоявили се оплаквания, или пък влошаване на зрението на малките пациенти, които проследяват?

„В определена степен – да. Има нарастване на броя пациенти с оплаквания вследствие на дистанционното обучение. Същото, предполагам, наблюдават и колегите, работещи с възрастни, които са в условията на хоум-офис“, разкрива наблюденията си детският офталмолог.

„Натоварването на акомодацията, което съпътства продължителната работа на монитор и дигитални устройства, се отразява както на децата без рефрактивни проблеми – т.е. тези, които нямат нужда от оптична корекция, така и на онези, които вече носят очила“, отчита д-р Дикова.

„В същото време е повод и за редица новодиагностицирани случаи, които биха били „пропуснати“ при липса на профилактичен преглед“, отбелязва очният специалист.

При главоболие и неясно виждане търсете лекар

Главоболие, „размазване“ на погледа на близка дистанция, а често  и усещане за периодично намаление на зрението надалеч. Това са основните симптоми, които изпращат малките пациенти при д-р Дикова.

„По-рядко децата се оплакват от болка в очите, дължаща се на сухота, или пък родителите забелязват зачервяване и по-често мигане“, допълва специалистът от „Зора“. Препоръката ú към майките и татковците е да следят за два тревожни симптома – главоболие и неясно виждане.

„Тъй като при по-малките това лесно може да остане незабелязано, е препоръчително децата в училищна възраст да посещават очен специалист веднъж годишно“, подчертава детският офталмолог.

Компютърът е най-щадящ и подходящ

Смартфон, таблет, компютър – кое устройство е най-щадящо и съответно, най-подходящо за онлайн уроците? Принципът е: „Колкото по-далеч от очите, толкова по-добре!”, категорична е д-р Дикова.

„Най-подходящ за онлайн обучение е компютърът, и то така позициониран, че екранът да бъде на разстояние, най-малко 60 см от очите на детето и нивото на очите му да е в горната 1/3 на монитора“, дава насоки детският офталмолог.

„Ако таблетът е на поставка на гореспоменатото разстояние, би могъл да бъде ползван вместо компютър. Смартфоните не са препоръчителни, тъй като при тях дистанцията винаги е по-малка и продължителното им използване неминуемо ще доведе до по-голяма умора и напрежение даже при липса на конкретни оплаквания от зрителната система“, подчертава очният лекар от „Зора“.

 

Поне 10 минути почивка след всеки учебен час

Д-р Дикова дава и конкретни съвети как бихме могли да минимизираме вредните ефекти от взирането в екрана. „Почивките по време на работа на близко до погледа разстояние – независимо дали това е дигитално устройство или хартия, би трябвало да са на максимум 45 минути. По тази причина толкова е и продължителността на часовете в училище за основния курс“, обяснява детският офталмолог.

„Изключително важно е по време на междучасията да няма зрително натоварване, което да даде възможност за отпускане на акомодацията за период от поне 10 минути“, допълва очният лекар от „Зора“.

Ограничете и телевизията

Настройките на екрана – като яркост, контраст и т.н., също са от значение за зрителното натоварване. Тук обаче универсални препоръки няма как да се дадат. „Оптималните настройки са функция на много параметри – от вида на помещението до този на програмата, с която се работи“, отбелязва д-р Дикова.

„За сметка на това универсална е препоръката децата да се въздържат от забавления на дигитални устройства в учебни дни по време на онлайн обучение.

Гледането на телевизия също би трябвало да бъде ограничено в подходящи според възрастта граници от максимум 1-2 часа дневно“, съветва детският офталмолог.

Очилата за компютър са крайна мярка

Пълноценната диета също е „храна за очите“. Нужно ли е в извънредното положение децата да наблягат на определено меню, за да подсилват зрението си?

„Здравословната диета и приемът на достатъчно течности са препоръчителни за всички деца и подрастващи. Не се налага прием на определени хранителни добавки и витамини, ако менюто е достатъчно разнообразно и богато на плодове и зеленчуци. Според сезона колегите педиатри често препоръчват мултивитамини, което е напълно достатъчно и в условията на дистанционно обучение“, е отговорът на специалиста от „Зора“.

Родителите – особено на тийнейджъри, които прекарват почти целия си ден „приковани“ към екрана, се чудят нужна ли е допълнителна „застраховка“ срещу претоварването на очите – като специални очила или овлажняващи капки, каквито ползват доста от възрастните в офиса. Оказва се – не непременно.

„Очилата за компютър и изкуствените сълзи са крайна мярка, която препоръчваме в най-честия случай на гимназисти, които прекарват цялото си свободно време на смартфон, таблет или компютър и отказват да спазват препоръките“, признава д-р Стела Дикова.

Текстът е изготвен от д-р Стела Дикова, детски очен кабинет в МЦ "Зора" за сп. "Бети"