За първи път в България - важно откритие спасява зрението на хиляди

Нов стандарт за  ранно откриване на глаукома е въведен от 1 септември т.г. в  Очна клиника „Зора“ в столицата. Вече е възможно това опасно заболяване за бъде открито в най-ранния възможен до момента структурен стадий, преди да е настъпила осезаема загуба на зрението. Откритието ще помогне на хиляди да запазят зрението, работата и нормалното си ежедневие. То се въвежда за първи път в България от болница "Зора".

Особено е значимо за хората, които имат предразположеност към глаукома – жените, хората с глаукомно болни в рода, страдащите от диабет, високо кръвно.

Стандартът е разработен от германски учени – инженери, биотехнолози и офталмолози. Базиран е на най-новите клинични открития в ранната диагностика на глаукомата. Представлява изследване със специализиран модул за глаукома - Glaucoma Module Premium Edition (GMPE), към първия и единствена засега в България Оптичен кохерентен томограф (ОСТ) – Heidelberg Spectralis. Засега то се прилага единствено в Очна клиника „Зора“ в столицата.

Изследването е краткотрайно и безопасно за пациента. Апаратът сканира всички тъкани и структури в окото и очния нерв, имащи значение за диагностицирането на глаукомата. След това модулът сравнява очите на пациента с референтна база данни от милиони здрави очи и сигнализира дори при най-малките отклонения. Досието на пациента се запаметява и позволява проследяване на измененията при последващи прегледи.

Подходящо е и като профилактично изследване при хора над 40 г. След тази възраст рискът от развитие на глаукома нараства. Изследването засега не се покрива от здравната каса, цената му е 100 лв.

Глаукомата е опасна, защото води до необратима слепота, няма симптоми, а с годините зрението намалява от периферията към центъра. Зрителното поле се стеснява постепенно и човек не усеща, как може да загуби невъзвратимо до 50% от зрението си, преди да вземе мерки.

В световен мащаб между 2 и 4% от населението страда от глаукома. В България към момента са диагностицирани близо 76 000 глаукомно болни, което е много по-малко от световните стандарти. Поне още толкова българи не знаят, че имат болестта. Новооткритите случаи всяка година са средно 7500.