Лазерна корекция - в България или в Турция?

Често ни задават този въпрос, затова обобщихме нашия опит, включително и с преминали корекция в Турция пациенти. Надяваме се статията да е полезна за всеки, който страда от късогледство, далекогледство или астигматизъм и е решил да се сбогува с очилата си!

Много фирми предлагат примамливи екскурзии в Турция „2 в 1“ – хем ще се насладите на красотата й, хем ще“ хвърлите очилата си в Босфора“.  Лазерната корекция  се описва като романтично  двудневно преживяване, придружена с атрактивни снимки от нощен Истанбул. Фейсбук и медиите са залети с оферти. Оставаш с впечатлението, че лазерната корекция е безобидна намеса, нещо като маникюр, масаж или терапия в козметичен салон. Всичко се прави в един ден, а гаранцията е доживот!

Като отчитаме факта, че изборът къде да извършим тази манипулация е личен, предлагаме няколко въпроса, върху които си струва да помислите.

Защо точно в Турция?

За българина Турция е синоним на ниски цени и добро обслужване. Което е факт – всеки, който е ходил на почивка в Турция може да говори много за уважението  към туристите, вкусната храна, добрият шопинг и ол инклузива за „без пари“. Турция е относително близо и е известна като държава, която инвестира в своето здравеопазване, има добри специалисти и оборудване. Апаратурата, с която турските клиники работят, наистина е от най-добрите в света – напр.  WaveLight Allegretto Wave Eye. Със същата платформа на американската компания Alcon извършваме лазерните корекции и в нашата болница „Зора“. С подобни системи работят всички престижни клиники в САЩ и Европа.  Аргументите, с които пациентите най-често избират турските клиники са, че получават лазерната корекция на цена, близка до тази в България, „доживотна гаранция“ и бонус – екскурзия.

Наистина ли лазерната корекция е толкова лесна процедура?

Процедурата е лесна, но не толкова лесна, че да бъде рекламирана като нещо елементарно и несериозно. Рефрактивната лазерна хирургия е козметична, но все пак хирургична процедура. Тя се практикува от 70-те години на миналия век, като постоянно се усъвършенства. Лазерната корекция на зрение е най-често извършваната медицинска манипулация в офталмологията в света, която се прави по желание на пациента. Най-популярната процедура се казва LASIK, а най-прилаганата до момента – FemtoLASIK. От средата на 80- те годна миналия век до момента с тази съвременна технология са извършени десетки милиони операции в света с впечатляващи резултати. Но за разлика от маникюра и масажа, това е процедура, при която се прави обстоен първичен преглед за преценка и възможности за лазерната корекция, изключват се усложнения и други очни заболявания.

 

Цената ли е най-важният аргумент?

Цената винаги е била важен аргумент. Когато си купуваме телевизор или пералня, четем, сравняваме, питаме близки и чак тогава решаваме дали да купим най-евтиния, или малко по-скъпия. Защо не правим същото и за очите си? Цената, на която се извършва лазерната корекция в Турция, е близка до тази в България -  същата, понякога и малко по-ниска. Ниската цена се получава заради по-голямата бройка преминали пациенти. Особено, когато цената се съчетава с екскурзия, офертата наистина е примамлива. Но има много важни фактори, които понякога пациентите не отчитат. Това показва нашият опит от множеството запитвания за съдействие, които сме получавали от вече оперирани в Турция пациенти.

Защо има недоволни от корекциите, извършени в Турция?

На първо място – макар лесна и често извършвана, това е манипулация, засягаща Вашите очи. За хирурзите тази манипулация може да е стотната за седмицата, но за Вас тя е единствена в живота. Ако всичко се извърши добре: предварителния персонален тест за лазерна корекция е направен професионално и самата лазерна корекция е извършена по всички правила, тогава пациентите остават доволни и всичко приключва бързо. В редица случаи обаче, ако възникне проблем, пациентите не са сигурни към кой лекар да се обърнат. Проблемите, с които обикновено се сблъскват пациентите, подложили се на лазерна корекция в Турция са следните: езиковата бариера, прибързаност, невъзможност да разбереш всичко предварително, неяснота към кого да се обърнат при усложнения, допълнителни разходи, които не са били обявени в началото и липса на последващо наблюдение при необходимост.

Езиковата бариера

По време на пътуването пациентите се придружават от преводач. На всички въпроси им се отговаря ясно и изчерпателно. Преводачът обикновено е на работа в клиниката, или в туристическата компания, която организира пътуването. Ако желаете да зададете въпросите си предварително, това не е особено възможно. Когато корекцията приключи и се приберете в България, а имате допълнителни въпроси, отново трябва да търсите вариант за справяне с езиковата бариера, защото преводачът вече не е на ваше разположение – той води нова група, желаеща да „хвърли очилата си в Босфора“. Тези случаи никак не са малко и тогава пациентите изживяват голям дискомфорт. Кого да търсят при евентуален проблем? Следоперативото проследяване и ранната диагностика на евентуални усложнения са изключително важни за запазване на доброто зрение.

Прибързаност

Ако и вие сте от хората, на които им е писнало да носят очила, понякога може да реагирате емоционално и да вземете решението за миг. А решенията, взети прибързано, не винаги са най-правилните. Ако сте решили да се подложите на лазерна корекция, много внимателно проучете какво трябва да направите преди и след нея. Съставете си списък с въпроси и ги задайте на офталмолога, когото сте избрали.

Допълнителни разходи

Лазерната корекция изисква два последващи следоперативни прегледа – на всеки 3 и 6 месеца. Тези прегледи не влизат в цената на корекцията в Турция и трябва да пътувате дотам за своя сметка. Ако не сте доволен от извършената корекция, Турция от близка се оказва изведнъж твърде далечна. А не всеки български офталмолог би се наел да извършва проследяващите прегледи в България, при това безплатно, щом корекцията не е извършена от него. Затова често евтината корекция в Турция става тройно по-скъпа, когато пациентът си плати последващите прегледи и намеса при евентуално усложнение. Българските клиники най-често включват тези два прегледа в цената на корекцията и те не се заплащат допълнително. Общуването, комуникацията и обратната връзка с очните лекари в България е значително по-лесна и бърза.

Какво не ни казват?

Всеки офталмолог, който държи на реномето си, ще Ви обясни, че не бива обстойният преглед за лазерна корекция и самата корекция да бъдат извършени в един и същи ден. Това би повлияло зле на резултатите и на Вашето зрение. Причината е, че обстойният преглед се извършва с разширение на зениците. За да се възстанови нормалното им състояние, трябва да минат минимум 24 часа. Ако корекцията се извърши в един и същи ден, това би компрометирало резултатите. Във всеки от по-големите градове у нас има модерни лазерни центрове, в които работят отлични офталмолози. Стремежът към постоянно усъвършенстване на резултатите, използването на последните научни достижения, техника и апаратура, гарантират отлични резултати, предсказуемост на резултатите и бърз възстановителен процес. Най-голямото предимство в България е близостта на лекарите, липсата на езикова бариера, по-бързият достъп, както и добрата комуникация и обратна връзка при нужда.

Как процедираме в Очна болница „Зора“

За да се предприеме премахване на диоптъра е необходимо пациентът да се подложи на обстоен преглед, с който да се установи дали очите му са здрави и подходящи за целта. Ако не са, му се обясняват други методи за корекция. Обстойният преглед се извършва с високоспециализирана апаратура от най-висок клас.  Измерва се степента на разширяване на зеницата на тъмно. Прави се ултра прецизна компютъризирана карта на роговицата, даваща пълна представа за нейната дебелина, кривина и биомеханика. Сканира се цялата оптика на окото, като се определя наличието на оптически несъвършенства – т.нар. аберации, отговорни за количеството и качеството на зрението. Извършва се обстоен оглед на очното дъно. Всеки един от апаратите е свързан с лазера чрез софтуерна система, благодарение на което е възможно извършване на строго индивидуализирана (само за съответното око) лазерна процедура.

Какво представлява персонализираната лазерна корекция?

Технологичният напредък прави ексимерните лазери много прецизни, безопасни и с предсказуеми резултати. Съвременните ексимерни лазери са бързи, с малко по размер светлинно петно, даващи гладка аблационна повърхност и отлични зрителни резултати. С новата генерация ексимерни лазери могат да се извършват различни типове лазерна корекция – стандартна и персонализирана. Със стандартната могат да се коригират само късогледство, далекогледство и астигматизъм, докато с персонализираните се коригират и други проблеми – кома, сферична аберация и др., отговорни за намалена контрастна чувствителност, влошено нощно виждане с наличие на хало, отблясъци и сенки.

 

Персонален тест  за лазерна корекция

Разберете от този тест дали сте подходящ за лазерна корекция. Имайте предвид, че дори резултатите от теста да са положителни, 100% сигурност дава само обстойният очен преглед.

http://bolnica-zora.com/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89_%D0%BB%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D0%BC_%D0%B7%D0%B0_%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F_-700.html

Очаквайте следващата ни статия за Митовете за лазерната корекция!

Научете още за лазерната корекция от статията на д-р Миглена Методиева,

http://bolnica-zora.com/%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5_%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE_%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE_%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-2810.html