Лазерна корекция през лятото и може ли, ако не сте раждали?

Ако четете тази статия, значи сте се замисляли за лазерна корекция поне веднъж в живота си. Очилата ви пречат, не се харесвате с тях, ежедневният дискомфорт е непоносим, пречат ви в работата... Причините са много и само хората, които са на ваше място, могат  да ви разберат. Чели сте различни статии, питали сте във форуми, решавали сте се, после сте се разколебали... Подбрахме и обобщихме най-често срещаните митове и страхове, съпътстващи лазерната корекция, които сме чували от нашите пациенти. Ако имате други въпроси, можете да ги зададете в контактната форма под статията!

Мит 1. Операцията е съвършено безопасна и може да се прави от всеки

Операцията не се извършва на лица под 18 години, защото окото не е окончателно оформено. Ако сте над 18, в продължение минимум на година зрението трябва да бъде стабилно и да няма промяна в диоптрите. Имайте предвид, че ако късогледството прогресира, лазерната корекция е противопоказана. Корекцията не е лечебна, а козметична процедура. Тя поправя природните дефекти и подобрява формата на роговицата чрез изпарението на най-горния й слой, а не лекува самото заболяване. Не трябва да имате сериозни заболявания на роговицата и ретината. Има и някои болести, при които операцията не трябва да се прави. Всичко това се констатира при детайлен преглед, без който корекция не се извършва.

Лазерната корекция може да реши проблемите с устойчивото късогледство, астигматизъм и далекогледство. Тази процедура е подходяща и за хората, които виждат по-добре с едното око. По този начин се изравняват двете очи и се получават условия за стереоскопично дълбочинно зрение.

Мит 2. След лазерната корекция зрението може да се влоши. Ами ако ослепея?

В историята на лазерната корекция няма документиран нито един случай на пълна загуба на зрение след операцията. Понякога при много високо късогледство (8-10 диоптъра) в периода на възстановяване на зрението е възможен лек регрес – връщане на 1-2 диоптъра. Задължително ще ви предупредят за това предварително и ако е необходимо, ще ви направят  коригираща процедура. Това е общоприета световна практика.

Влошаване на зрението може да настъпи и в резултат на възрастово далекогледство (пресбиопия). То по никакъв начин не е свързано с операцията. Пресбиопията се появява в резултат на други фактори – с възрастта лещата на окото губи своята еластичност. Обикновено възниква над 40-годишна възраст.  

Мит 3. Процедурата е много неприятна, след нея има парене и болки в очите.

Операцията продължава средно 15 минути за всяко око. Пациентът се намира под местна упойка и няма неприятни усещания. В първите 2-3 дни след операцията са възможни дразнене от светлината, сълзене и дискомфорт, които преминават с капане на специални капки.

Мит 4. След лазерната корекция ще имам зрение на 100 процента!

Не винаги. Зависи от състоянието на зрението преди операцията. Ако по време на прегледа с очила или лещи виждате 8 реда от 10 на зрителната таблица, това значи, че ще имате примерно същото зрение след корекцията. Зависи и от началната степен на късогледството. Ако е по-високо, по-голяма е вероятността за остатъчно минимално късогледство.

Мит 5. Лазерната корекция не се прилага при нераждали жени. След нея не може да се роди по естествен път.

Няма такова нещо. Лазерната корекция променя само формата на роговицата, затова зрението се подобрява. Нито бременността, нито раждането не могат да върнат изпарената тъкан обратно. Имайте обаче предвид, че тази операция не се провежда по време на бременност или кърмене, защото през това време в организма настъпват сериозни хормонални промени. За всеки случай офталмолозите препоръчват да се изчака с бременността няколко месеца след операцията, за да може преди раждането (когато натоварването върху ретината е голямо), окото да е възстановено напълно.

Мит 6. Лазерната корекция не е добре изследвана. Не се знае какво ще стане с очите след 10-15 години.

Първата корекция, направена с ексимерен лазер е осъществена през 1985 г., а по метода LASIK – през 1989 г. Съществува и метод, познат от 1948 г. Съвременната офталмология е натрупала достатъчно опит с тази процедура. Лазерната корекция на зрение е най-често извършваната медицинска манипулация в офталмологията в света, която се прави по желание на пациента.  Нито една сериозна клиника няма да рискува своята репутация и ако по време на предварителния преглед  лекарят има и най-малките съмнения, той няма да рискува нито вашето здраве, нито името си. Затова избирайте утвърдена клиника с дългогодишна практика в тази сфера. И взимайте решение за лазерна корекция само след обстоен преглед.

За да бъде успешна всяка планова операция, трябва да сте в период на душевен комфорт, и да нямате никакви притеснения в личен и професионален план.

Мит 7. След корекцията не трябва да се спортува и да се правят физически натоварвания.

Ограничения се налагат само в рамките на седмица след корекцията.

Мит 8. След операцията има дълго възстановително лечение.

В рамките на месец след операцията в окото се капят капки, които ограничават  възпаленията и възстановяват роговицата. Това представлява лечението.

Мит 9. След лазерната корекция очите са податливи към външни въздействия (падане, травми на главата и очите).

След приключването на възстановителния период очите не са предразположен към повишена опасност от травми.  

Мит 10. Лазерната корекция не се прави през лятото, защото е възможно в окото да влезе прах и да възникне инфекция.

Няма значение в кой сезон сте решили да предприемете операцията. Най-важното е организмът да бъде предпазен от инфекцията, самата процедура да се извърши в стерилна среда и да сте физически здрав в момента на корекцията. Нашата практика показва, че лятото е подходящ момент заради възможността да вземете отпуск и да го съчетаете с лазерната корекция. В нашата клиника по време на летните отпуски пристигат и много чужденци и българи, живеещи в чужбина, за които подлагането на операция в България има редица преимущества.

Отзиви на наши пациенти след лазерна корекция можете да прочетете тук:

Направете си тест, за да разберете дали сте подходящ за лазерна корекция: