Море, басейн или река - къде къпането е най-безопасно за очите?

Прохладата, която ни дава водата, прави лятната отпуска до воден басейн една от най-предпочитаните. На море, на къмпинг до язовир, на басейн или в река – къде къпането е най-безопасно за очите и къде не чак толкова?

Важно е да знаем, че очите не обичат постоянното плискане с вода, защото тя измива естественият слъзен филм, който тялото ни произвежда, за да ги защити от чужди тела, прах, инфекции. Затова е най-добре да използваме водни очила, особено ако прекарваме във водата много време. Ако носите контактни лещи, не се къпете с тях.

Морето

В морето водата е солена. В българското море – не чак толкова, колкото в другите морета. И макар че промиваме очите си с физиологичен разтвор, не е едно и също като да ги измием с морска вода. Концентрацията на сол в морето е два пъти по-висока, отколкото във физиологичния разтвор, или сълзите ни. Което прави морската вода естествен природен дезинфектант - морето има свойството да се филтрира и да потиска развитието на патогенни микроорганизми.

Но гмуркането с отворени очи може да създаде проблеми на очите именно заради високата концентрация на сол – парене, зачервяване, замъгляване на погледа. Особено ако се гмуркате на пренаселен плаж. Проблемът не е толкова в самата морска вода, колкото в допълнителните вещества, които плуват в нея – следи от слънцезащитни кремове и лосиони, отпадни води, бактерии от разлагащи се водорасли, остатъци от храна и т.н. Старайте очите ви да нямат дълъг контакт с морската вода, а ако такъв има, изплакнете ги с чиста. Настоявайте децата да ползват очила, когато се гмуркат, защото те прекарват в игри с водата повече време от възрастните и не са толкова внимателни при плуването.

Басейнът

Въпреки широко разпространеното мнение, че водата в басейна е хлорирана и затова – най-вредна за очите, проблемът не е в хлора. Дезинфектантите на хлорна основа, които се използват за поддържането на чистотата в басейните, са в безопасна за човека концентрация. Освен от гъбички и други инфекции, те предпазват и от бактериални инфекции очите – например от конюнктивит. Хлорната концентрация може да причини единствено временно раздразнение, което бързо преминава при изплакване на очите с чиста вода. Проблем отново пораждат допълнителните течности във водата и остатъците от слънцезащитни кремове, олиа, следи от дезодоранти, парфюми и друга козметика. Затова се старайте да не мокрите очите, а ако това се случи – промийте с чиста хладка вода или физиологичен разтвор. За децата отново е препоръчително да ползват водни очила.

Реки и язовири

Мнозина предпочитат да прекарат отпуската на палатка до язовир, езеро или река. Опасни ли са те за здравето на очите ни? Да – първо защото не знаем какво точно е попаднало в реката като отпадни или промишлени води. Дори в течащата вода могат да останат вредни вещества, които да предизвикат кожни раздразнения и раздразнения на очите. В сладководните, особено застояли води, се среща едноклетъчният организъм акантамоеба, който може да предизвика очна инфекция. Симптомите на инфекция може да включват зачервяване и болезненост на очите, усещане за чуждо тяло в окото, чувствителност към светлина, сълзене, замъглено зрение и други. Ако харесвате този вид почивка, се старайте да не мокрите очите си във водоема.