Нова мултифокална леща с революционна оптика

Специализирана очна болница “Зора“ е водещо лечебно заведение в областта на офталмологията. Годишно се извършват повече от 3000 очни операции.

Политиката на лечебното заведение е насочена към внедряване на иновативна медицинска апаратура и методи на лечение он ачните заболявания.

Вътреочните лещи са медицински изделия, които се имплантират в окото, когато естествената ни леща е помътняла и се налага операция на катаракта. Те се използват също за коригиране на високи диоптри (късогледство, далекогледство,астигматизъм) – интервенция, наречена рефрактивна смяна на лещата.

Вътреочните лещи се прилагат от началото на 80-те години на 20 век. Преди появата им, след премахване на катарактата на очите, се е налагало да се носят  очила с много голям диоптър или специални контакни лещи, за да се постигне добро зрение, тъй като не са съществували импланти, които да заменят ествената леща.

В наши дни операцията на катаракта е една от най-честите медицински интервенции в световен мащаб и определено една от най-безопасните. Единствения проблем около нея до скоро беше, че 95% от вътреочните лещи бяха монофокални. С тях след операцията е налице добро зрение само за далечна дистанция, т.е. необходими са очила и за близка дистанция ( четене на книга, гледане на смартфон, хранене), и за средна дистанция (работа на компютър, пазаруване, гледане на таблото на автомобила). Първата мултифокална леща е имплантирана  в края на 80-те години на 20 век. От тогава насам очните импланти започват да се развиват стремглаво. Мултифокални лещи с различни оптики са  представяни през годините, но сякаш всяка една от тях си има своите недостатъци. Някои дават ореоли и отблясъци около изкуствено осветление, което е особено неприятно при шофиране вечер. С други,  зрението за далечна дистанция е прекрасно, но се налага ползване на  очила за средно или близко разстояние.

В началото на миналата година иновативна швейцарска компания представи нова технология мултифокална леща. Оптиката ( Instant Focus) на въпросния имплант, разработенa съвместно с някои от най-големите имена на швейцарската и френската офталмология, се оказа революционна технология. С нея зрението е перфектно  от 30 см пред очите до безкрайност, и в същото време не дава тези ореоли и отблясъци вечерно време, които се получават при повечето други мултифокални лещи. Тази нова технология  позволява да виждаме практически всичко след операция на очите, и в същото време не предизвиква странични зрителни ефекти.

Доказателство за уникалността на тази мултифокална леща  е и нашият опит. В Oчна болница „ЗОРА” - София имплантираме лещата от юни 2016 г. Всички пациенти се чувстват изключително комфортно, нямат нужда от очила за нито едно разстояние, гледат телевизия, шофират, четат, работят на компютър,  и не съобщават за отблясъци и ореоли около светлинните източници.

Д-р Каролина Телбизова пред списание "Вагабонд"

https://www.vagabond.bg/advertorials/link/item/3705-zora-specialised-eye-hospital-new-multifocal-lenses-with-revolutionary-optics.html