Очите се оперират през есента. Вярно ли е това?

Есента е най-добрият сезон за очни операции. Не е горещо, ще се възстановя по-бързо, сезонът на отпуските е приключил и моят лекар със сигурност е на работа. Така разсъждават повечето пациенти и е факт, че есенните месеци са най-натоварените за очните клиники. Графикът с операции е пълен, има листи на чакащите, а лекарите са натоварени повече от всякога. И нашата клиника не прави изключение.

Наистина ли трябва да чакаме есента, за да се оперираме?

Не. Защо тогава хората мислят така? Този устойчив мит витае в обществото отпреди няколко десетилетия. Нивото на медицината, оборудването и хигиената в операционните зали не е било такова, каквото е в момента. Залите не са били оборудвани нито с климатични инсталации, нито с еднократни консумативи. Горещото време способства за бързото размножаване на бактериите и разпространението на инфекции. Затова операциите са били избягвани в най-горещите месеци на годината и лекарите са препоръчвали на своите пациенти „да дойдат наесен“. Това се е отнасяло и за очните операции, които тогава са били сложни, с разрези и шевове. Ситуацията в България е различна поне от 15 години. Операционнитенаподобяват космически кораби – стерилни покрития, апаратура, роботи, които изчисляват и извършват голяма част от операцията без намесата на хирурга. При най-разпространените очни операции -  премахването на перде, свалянето на диоптри с лазер, отдавна няма разрези и шевове. Пациентът си отива вкъщи още същия ден.

Погрешната представа

Все още много хора смятат, че очната операция е „операция“ в истинския смисъл на думата. Особено когато става дума за катаракта – т.нар. старческо перде. Пердето се появява във възрастта над 60 години.  Не всички боравят с интернет и докато не чуят диагнозата и не  бъдат насочени от очния си лекар към операция, те не знаят какво им предстои. Мнозина  вече са претърпели различни операции – онкологични, гинекологични, сърдечно-съдови, с пълна упойка, с поставяне на системи, с тежко възстановяване, кръвопреливане. Те асоциират  думата  „операция“ с тези преживявания и се притесняват, че това отново им предстои.

Очните операции нямат нищо общо с тези представи. От две години операцията на перде вече е амбулаторна процедура. Като процедура без  болничен престой  тя се извършва и по Здравна каса. Причината за замяна на термина е тази, че премахването на перде е лесно, бързо, без разрези, с местна упойка и без необходимост от следоперативно възстановяване в болница.

Битовият календар на българите

е следващата причина да се изчаква есента. Хората знаят, че могат да се оперират през лятото, но тогава са отпуските им, а те не искат да нарушат отдавна планираната почивка с престой в болница, макар и минимален. След процедурата е нужно известно ограничение – слънцето, пясъкът, морската вода не се препоръчват нито след премахване на перде, нито веднага след лазерната корекция. За населението, заето със селскостопанска работа, август и септември са най-натоварените месеци, когато се събира реколтата. И не е време за болници – може да виждам зле, но може да се почака. По същия начин стоят нещата и през декември и януари – това са празнични месеци, в които операциите остават на заден план.

Напоследък обаче забелязваме увеличение в броя на хората, които се оперират през летните месеци, както и през декември и януари – това са най-вече българи, живеещи в чужбина, или пациенти, които знаят, че тогава лекарите са по-свободни и могат да им обърнат по-голямо внимание.  Пациентите с натоварен график, работещите, със собствен бизнес, също са много натоварени през есента, а периодът около Нова година е единственото им време за операция.

Кой е най-добрият сезон за премахване на перде?

Този, в който можете да си освободите един-два дни и Вашият лекар е на работа. Имайте предвид, че през есента графиците за операция се запълват много бързо и е добре да планирате процедурата по-рано. Пердето е добре да се премахне в момента, в който започне да пречи на ежедневните Ви дейности – четене, шофиране, домакинската работа.  Не чакайте! Дългото чакане не е препоръчително, защото с времето пердето няма да се махне – нито с народни рецепти, нито с билки, нито с хранителни добавки.  Ако вашият лекар посъветва да се оперирате, доверете му се! При липса на други очни заболявания, при процедурата за премахване на перде зрението се възстановява на 100%.

 

Още по темата за премахване на пердето можете да прочетете тук: