Прекомерна употреба на дезинфектанти може да причини алергия

Българското дружество по офталмология инициира дарителска кампания, за да помогне на медицински лица под карантина в различни градове на страната.

Със събраните средства се купуват и доставят хранителни продукти. Кампанията е под надслов "Заедно ще се справим".
Специалистите по офталмология не са пряко ангажирани с лечението на болните с коронавирус, но решили да потърсят вариант за подкрепа на лекарите на първа линия. Дарителската кампания е започнала на 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Събрани са повече от 50 хиляди лева.

"Набирането на средства не беше толкова голяма част от кампанията, останалото е много по-важно - това как се разпределят всички тези храни, които ние закупуваме. Това става чрез доброволци. Съвместно с Лекарския съюз ние определяме в кои градове трябва да се отиде. Това са списъци, които те ни подават ежедневно почти", обясни в предаването "Хоризонт до обед" проф. Ива Петкова, председател на Дружеството по офталмология.

В момента очните специалисти преглеждат само пациенти с неотложни проблеми. "Ние, очните структури, много не работим в момента. По-точно преглеждат се само и се оперират само спешни пациенти. Плановите прегледи са намалени до минимум, за да не се получава възможност в лечебните заведения да се разпространява заразата".

Проф. Ива Петкова коментира, че не е установила повишаване на случаите с алергични конюнктивити заради по-честото използване на дезинфектанти. Употребата на препарати за дезинфекция може да предизвика алергия.

"Тук обаче не трябва да се смесва и с една друга патология - на сухото око. От тези средства, дезинфектанти, може да се получи едно парене, глождене, това са типичните симптоми на сухота, които често пъти биват смесвани с алергията. Така че е добре преди да се започне някакво лечение наистина хората, които се оплакват, да се консултират с офталмолог. Нещата често пъти са еднакви откъм субективни оплаквания, но доста различни откъм терапия", изтъкна проф. Ива Петкова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

https://www.bnr.bg/horizont/post/101259347/dobrovolci-nosat-hrana-v-domovete-na-medicinski-specialisti-pod-karantina