Видове вътреочни лещи

Вътреочните лещи са изкуствени лещи, които заместват естествената леща, премахната при операция на катаракта. Те биват различни видове. Коя е най-подходящата леща за Вас решавате заедно с Вашия офталмолог, който се съобразява с Вашия начин на живот, диагноза, желания и др. 

Монофокалните лещи имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч пациентът ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър.
Специалният дизайн на повърхността на изкуствената леща може да подобри функционалното зрение при неблагоприятни светлинни условия, като например в полумрак или в мъгла.

Мултифокалните лещи и лещите, коригиращи астигматизъм, са създадени за пациенти със или без катаракта, които не желаят да носят очила. Те могат да заместят естествената леща и да коригират и пресбиопията (старческо далекогледство). С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила.

Новаторската технология на мултифокалните лещи позволява на пациентите да виждат ясно след операцията както наблизо, така и надалече, без да е необходима корекцията с очила.

Лещите, коригиращи астигматизъм, са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм. Подобно на монофокалните лещи, и този вид лещи осигуряват качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. Мнозинството от пациенти обаче все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър.

Възвърнато качество на живота
Лещите, коригиращи астигматизъм, предлагат качествено зрение за далеч. Те имат вградени UV и жълт филтър срещу опасната за ретината синя светлина.

Мултифокалните торични лещи са създадени за пациенти с астигматизъм, които не желаят да носят очила за близо и далеч, независимо дали имат катаракта, или не. Те могат да заместят естествената човешка леща и да коригират пресбиопията, давайки изключителна острота на зрението на всички разстояния – близко, средно и далечно.