Вътреочна инжекция с анти-VEGF медикамент

При макулна дегенерация свързана с възрастта от ексудативен тип в очното дъно прорастват новообразувани кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове пропускат течност и кръв, като по този начин предизвикват замъгляване на зрението и разкривяване на образите. Има и други заболявания, при които се наблюдава влошаване на зрението поради наличието на новообразувани съдове, дори при млади хора: високостепенно късогледство, хистоплазмоза, ангиоидни стрии и травми на окото, но понякога няма определена причина за появата им.

Оток на макулата може да се получи при венозна оклузия (запушване на венозен съд) или при диабетна ретинопатия. Понякога той не се влияе от традиционните методи за лечение.

Целта на вътреочното прилагане на анти-VEGF медикамент е да се намали загубата на зрение при по-горе изброените заболявания. При някои пациенти се постига подобряване на зрението, при други не може да се възстанови това, което вече е загубено, но се запазва наблюдаваното в момента състояние. След местна анестезия лекарството се инжектира в стъкловидното тяло (гелообразната материя изпълваща окото).

Вътреочни инжекции с анти-VEGF медикамент се прилагат през равни интервали от време (между четири и шест седмици), определяни от лекуващия очен лекар.

В нашата клиника вътреочно приложение на анти-VEGF медикамент се използва и преди витректомия при пациенти с тежка диабетна ретинопатия, като това се прави с цел избягване на кървене по време на операцията и подобряване на следоперативното състояние.