Глаукома

Болница Зора

В Очна болница "Зора" съществува глаукомен център, в който пациентите с различни видове глаукома могат да намерят най-доброто решение за запазване на своето зрение.

Глаукомата е диагноза, поставяна за група от очни състояния, които довеждат до загуба на ретинни нервни снопчета поради повишено вътреочно налягане.

Глаукомата е по-често срещана при хора с фамилна обремененост. Пациенти със системни заболявания като диабет, анемия или атеросклеротични изменения са с повишен риск за развитие на глаукома. Най-често срещаният тип глаукома, познат като хронична откритоъгълна глаукома, се дължи на затруднено оттичане на вътреочната течност през дренажната система на окото. Това зтруднено оттичане увеличава очното налягане до стойности, увреждащи зрителния нерв. Развитието на заболяването протича без болка, поради което не се усеща от пациентите. Няма ранни симптоми, но с течение на годините зрението започва да намалява необратимо, напредвайки от периферията към центъра. При ранно приложена терапия зрението може да се съхрани и пациентът да бъде предпазен от слепота. Периодичните прегледи при очен лекар са най-добрият начин за ранно откриване на глаукомата. Високото налягане не означава, че човек има глаукома. Очният лекар трябва да направи редица изследвания, за да установи наличието или риска от развитието на такава. При около 15% от пациентите с глаукома вътреочно налягане е със средностатистически нормални стойности, поради което то не винаги е критерий за наличието или отсъствието на глаукома.

Когато очното налягане се повиши рязко, говорим за наличието на закритоъгълна глаукома. В тези случаи вътреочната течост не може да премине през зеницата. Пациентите усещат болка, замъглено зрение, цветни кръгове около светлинен източник, понякога гадене и повръщане. При наличието на тези симптоми трябва веднага да се потърси помощта на очен лекар. Ако очното налягане не се понижи веднага, за няколко дни може да настъпи необратима слепота.

Как се открива глаукомата?

Има много изследвания, които очният лекар трябва да извърши:
Тонометрия
Офталмоскопия
Гониоскопия
Пахиметрия
Периметрия
Оптична кохерентна томография
Фотографиране на неврофибрилерния слой на ретината

Как се лекува глаукомата?

Глаукомата е заболяване, което изисква много добро взаимодействие между пациент и лекар, и като цяло включва:
Очни капки
Лазертерапия при глаукома
Антиглаукомна оперция