Д-р Ирина Кунева: С дигитализацията сме все по-прецизни в индивидуалната оценка при най-честите очни заболявания

Ако човек работи на компютър, трябва на 45 минути да си прави 15 минути почивка, препоръчва офталмологът от клиника “Зора”

- Д-р Кунева, какви са новостите в лечението на очни болести?

- Офталмологията е една от най-бързо развиващите се специалности. В диагностиката и в терапията има много участие на нова техника. Това е едната част от иновациите.

Втората е, че фармаиндустрията също се развива бурно и има все повече нови молекули за терапия на очните заболявания, което ни дава по-голям избор при лечението на пациентите.

Трета новост е, че особено след COVID пандемията всичко се случва все по-дигитално. Имаме възможност всички начини на диагностика и терапия да бъдат дигитализирани, така че да имаме по-индивидуален подход към всеки пациент. Можем да разглеждаме как терапията му влияе, да следим как организмът реагира на лечението.

- Какво точно представлява дигитализацията в офталмологията?

- Вкарвайки резултатите от прегледите, всички образни изследвания се обработват. Така може да видим всичко накуп, да получим представа как пациентът се е лекувал във времето и как реагира на лечението. По този начин разбираме дали трябва да променим лечението. Всички тези технически средства може да бъдат обединени в едно досие на пациента.

Може да бъдем все по-прецизни в индивидуалната оценка при най-честите хронични заболявания на окото - макулната дегенерация и глаукомата.

- Подобно на електронното здравно досие ли е?

- Не точно, от една страна, е електронно досие, но и всички параметри, скенери се обединяват в новите дигитални системи. Благодарение на тях може да получим цялата информация за пациента и да я интерпретираме.

- Променят ли се болестите на очите през последните години?

- Промяната вероятно се дължи на това, че може да открием все по-рано доста от заболяванията, конкретно макулната дегенерация. Все по-добре може да ги лекуваме, когато ги хванем навреме. Има много средства, с които да откриваме болестите. Пациентите имат достъп до информация, а това прави възможно да посещават специалист и да се преглеждат. Съответно все по-успешно да лекуват макулната дегенерация.

Най-честата причина за обратима слепота е пердето. При нея имаме все повече възможности за лечение, една от тях са лещите. С тях лекуваме пердето при операция и подобряваме зрението. Имаме все по-съвършена оптика, която ни помага за операциите за катаракта например.

При последиците от диабета се надяваме на по-добра здравна просвета, защото там все още имаме проблем. Важно е по-рано да се хващат тези заболявания. Диабетът е все по-широко разпространен в световен мащаб заради неправилното хранене и застоелия начин на живот. Все по-млади хора боледуват. За съжаление, последиците от диабета върху очите са много тежки, когато не се вземат мерки навреме. Пациентите много често търсят помощ, когато заболяването е много напреднало, а тогава не може да върнем нещата назад. По-добрата здравна просвета може да спаси зрението на пациентите с диабет.

- А наблюдавате ли повече деца с очни проблеми? През последните две години заради COVID пандемията и онлайн обучението им се наложи доста често да са пред компютър.

- За съжаление, те стоят по цял ден на компютър, и то не за да учат. Получава се фиксиране на окото за близко виждане, което се нарича спазъм. Окото страда, доказано е, че трябва да си почива, ако човек работи на компютър.

- Какви са вашите съвети за предпазване на очите?

- Ако човек работи на компютър, трябва на 45 минути да си прави почивка за около 15 минути. Добре е през тази почивка да излиза навън, да гледа в далечината, да не напряга очите. Така очните мускули, които участват в близкото взиране, се отпускат и окото почива.

Човек, който работи по цял ден на компютър, е най-често в среда, където има климатици. Той се заглежда в монитора, забравя да мига. А всъщност окото се храни благодарение на сълзата, която се разпределя върху окото чрез мигането. С участието на климатиците очите изсъхват. Ползването на изкуствени сълзи е много желателно.

Източник: в. "24 часа"