Каква вътреочна леща да изберем?

Вътреочните лещи са изкуствени лещи, които заместват естествената леща, премахната при операция на катаракта. Те биват различни видове. Коя е най-подходящата леща за Вас решавате заедно с Вашия офталмолог, който се съобразява с Вашия начин на живот, диагноза, желания и др. 

Монофокалните лещи имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч пациентът ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър.
Специалният дизайн на повърхността на изкуствената леща може да подобри функционалното зрение при неблагоприятни светлинни условия, като например в полумрак или в мъгла.

Мултифокалните лещи и лещите, коригиращи астигматизъм, са създадени за пациенти със или без катаракта, които не желаят да носят очила. Те могат да заместят естествената леща и да коригират и пресбиопията (старческо далекогледство). С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила.

Новаторската технология на мултифокалните лещи позволява на пациентите да виждат ясно след операцията както наблизо, така и надалече, без да е необходима корекцията с очила.

 

 

Лещите, коригиращи астигматизъм, са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм. Подобно на монофокалните лещи, и този вид лещи осигуряват качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. Мнозинството от пациенти обаче все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър.

Възвърнато качество на живота
Лещите, коригиращи астигматизъм, предлагат качествено зрение за далеч. Те имат вградени UV и жълт филтър срещу опасната за ретината синя светлина.

 

 

Мултифокалните торични лещи са създадени за пациенти с астигматизъм, които не желаят да носят очила за близо и далеч, независимо дали имат катаракта, или не. Те могат да заместят естествената човешка леща и да коригират пресбиопията, давайки изключителна острота на зрението на всички разстояния – близко, средно и далечно.

При повечето операции имплантираме монофокални лещи. При този тип лещи се получава много добра корекция на зрението за далечно разстояние. Поради това, че тези лещи имат фиксиран фокус, който обикновено се изчислява за виждане надалеч, пациентът трябва да ползва очила за четене или работа от близко разстояние.

При мултифокалните лещи се постига добра зрителна острота както за близко, така и за далечно разстояние, поради факта, че оптичните им свойства могат да разделят светлината на повече от един фокус при различна осветеност на околната среда.