Катаракта - "бялата коса на окото"

Текст: д-р Моника Димитрова, специалист по очни болести в Медицински център и очна болница „Зора“ в София

Д-р Моника Димитрова

Времето е безмилостно към зрението. И възрастта буквално спуска пелена пред очите ни. Как съвременната офталмология може да надхитри остаряването и да ни дари с „орлов поглед“ и да ни освободи от „оковите“ на очилата дори да сме на 60+? За модерното лечение на катарактата разговаряме с д-р Моника Димитрова, специалист по очни болести в Медицински център и очна болница „Зора“ в София.

„Катарактата, наречена още „старческо перде“, е състояние, което е свързано с естественото стареене на човешката леща. Позната е още и като „бялата коса на окото“. Както косата побелява с възрастта, така старее и естествената леща. Тя става непрозрачна, помътнява, зрението е като през завеса, оттам идва и самото име – перде на окото“, обяснява д-р Моника Димитрова. И отбелязва, че това е неминуем, естествен процес, като възрастта е основният рисков фактор.

„С увеличаването на продължителността на живота расте и рискът от развитие на катаракта. Преди столетия, когато хората са умирали по-рано, заболяването не е било толкова разпространено, макар че свидетелства за него има от дълбока древност. Днес всеки човек над 60-годишна възраст има катаракта в някаква степен, затова тя е най-разпространената причина за обратима слепота. Но се среща дори и при по-млади пациенти“, допълва офталможката от „Зора“.

Възрастта е рисков фактор №1

„Предотвратима“ – това е ключовата дума, когато говорим за слепотата, предизвикана от „старческото перде“. „С развитието на  катаракта зрението намалява. Често хората с тази диагноза имат такава и на двете очи. Но понякога едното е с по-лошо зрение, защото всяка катаракта се развива в различна степен. Важно е да се каже, че след хирургична намеса зрението може да се възстанови и да стане дори по-добро, отколкото е било на младини“, подчертава д-р Димитрова.

Възрастта безспорно е рисков фактор №1 за развитието на болестта. „При хората над 70-80-годишна възраст процентът стига до 90%. Има и фактори на средата – вредните UV лъчи, работата в радиационни или други замърсени производства, както подлагането на лъче- и химиотерапия при онкозаболявания“, изрежда ги специалистката по очни болести.

И, ако превенцията е възможна по отношение на факторите на средата или на тютюнопушенето, то ефектите от естественото напредване на възрастта няма как да бъдат избегнати, признава д-р Димитрова.

Замъгляване и избледняване – типичните симптоми

Обичайно „старческото перде“ се наблюдава във възрастта след 60 или 70 години, но напоследък офталмолозите се сблъскват с него и при далеч по-млади хора. „Имаме пациенти на 40, на 50 г., дори и по-млади“, споделя опита си лекарката от „Зора“. Д-р Димитрова разкрива и типичните симптоми:

-замъглено зрение;

-промяна в начина на възприемане на цветовете – избледняване, недостатъчен контраст;

-проблеми с нощното шофиране – поради заслепяване от фаровете на насрещно движещите се коли;

-проблеми със заслепяване от слънчевата светлина и лъчението на други светлинни източници;

-двойно виждане с едното око.

„Промяната в диоптрите на очилата или използването на увеличителни лупи може само временно да подобри зрението. С времето обаче те спират да помагат“, не крие офталмоложката. „Диагнозата може да бъде поставена при преглед от специалист дори с обикновен офталмоскоп.

Нашата болница е извършвала много скринингови изследвания в различни населени места. Дори и в полеви условия, без високотехнологична апаратура, може да се диагностицира пердето“, допълва специалистката по очни болести от „Зора“.

Не, светената вода не помага

Д-р Димитрова е категорична – лечението на катарактата е само оперативно. „Съветвам пациентите да не се поддават на митовете, свързани със заболяването! А битуват множество такива. Например, че катарактата може да се отстрани с помощта на  хранителни добавки, с миене със светена вода, с уринотерапия, с гледане на запалена свещ и т.н.“, коментира офталможката.

„Виждали сме много увредени очи от следване на подобни съвети, пациенти пият с месеци хранителни добавки, които са скъпи, но не водят до никакво подобрение. Разбираемо е хората да се притесняват от операцията, но тя не е операция в класическия смисъл на тази дума. Извършва се като амбулаторна процедура, без болничен престой, усетът за болка е сведен до минимум, няма обща упойка, работи се с фини инструменти, безкръвна и безшевна е“, успокоява д-р Димитрова.

Чудото на технологиите

Специалистката от „Зора“ обяснява, че при операцията естествената леща се раздробява, аспирира се от окото, а на нейно място се поставя изкуствена – имплант, който възвръща зрението и дори е способен да реши няколко проблема наведнъж – например да премахне завинаги нуждата от очила.

„Затова са от изключително важно значение предварителните изследвания, точните измервания. В нашата болница за всички предварителни етапи се използват високотехнологични апарати, които асистират на хирурга – подобно на робот „Да Винчи“, ние, офталмолозите, също разполагаме с такъв тип технологии. Те правят операцията съвършена, така че пациентът да се възстанови бързо и да се върне към нормалния си начин на живот“, подчертава д-р Димитрова.

Операция без шевове

Какво се случва по време на интервенцията? „Хирургът премахва лещата с помощта на специален наконечник с ултразвукови вълни. Предимствата са малкият разрез, който не налага шевове, по-бързото заздравяване и малък или липсващ постоперативен астигматизъм. Това е възможно  благодарение на малката инцизия (разрез) на роговицата.

За премахване на пердето предната част на лещената капсула се отстранява с много внимателно кръгово разкъсване (капсулорексис). Уплътнената вътрешна част на лещата се раздробява с помощта на ултразвукови вълни и се изсмуква посредством вакуум през вече направения малък разрез. Изкуствената вътреочна леща се имплантира сгъната през малкия отвор, след което се разгъва и застава върху запазената задна капсула на лещата“, подробно разкрива механизма офталмоложката.

Не чакайте „пердето да узрее“

Д-р Димитрова прави важното уточнение, че когато „пердето“ започне да пречи в ежедневието, операцията не бива да се отлага. „При презрели катаракти рисковете за пациента стават повече – от една страна, по-трудна операция, и от друга, риск от необратимо увреждане на зрението.

Навремето, преди напредъка на технологиите, преди да разполагаме с всички тези апарати, пердето се отстраняваше ръчно, с помощта на скалпел. Тогава офталмолозите съветваха пациентите да го оставят „да узрее“, да стане по-твърдо, за да може да го премахнат по-лесно. Но това е дълбоко назад в миналото, затова днес не бива да се чака толкова дълго“, категорична е специалистката от „Зора“.

Имплантите са доживот

В „арсенала“ на съвременната офталмология има много и различни типове вътреочни импланти. „В нашата клиника използваме два основни вида – монофокални и мултифокални. Първите осигуряват зрение на една дистанция и при тях се получава много добра корекция за далечно разстояние. Поради това, че тези лещи имат фиксиран фокус, който обикновено се изчислява за виждане надалеч, пациентът трябва да ползва очила за четене или работа от близко разстояние“, обяснява д-р Димитрова.

„При мултифокалните пък се постига добра зрителна острота – както за близко, така и за далечно разстояние, поради факта, че оптичните им свойства могат да разделят светлината на повече от един фокус при различна осветеност на околната среда. Вече има и дълбокофокусни лещи, които осигуряват добро зрение на няколко различни дистанции, включително и за пациенти с астигматизъм“, не пропуска да отбележи очната лекарка от „Зора“.

„Това е истинско постижение в медицинската наука, защото пациентите виждат еднакво добре наблизо и надалеч без очила. Те са незаменими при професии, изискващи добро зрение, както и за пациентите, които желаят този тип комфорт в ежедневието си. Всички импланти са снабдени с филтри срещу вредната UV и синя светлина, те са биосъвместими и безопасни. Важно е пациентите да знаят, че имплантите са доживот и повторна корекция не е възможна. Затова изборът трябва да се обмисли и да се обсъди добре с офталмолога, който ще извършва операцията“, напомня д-р Димитрова.

Нов живот без очила

Опитът на офталмоложката от „Зора“ категорично сочи, че новите технологии значително подобряват качеството на живот. „Пациентите споделят, че се чувстват прекрасно и живеят „нов живот“ без очила“, доволна е д-р Димитрова. Очаквано при около 30-40 на сто от пациентите, преминали през операцията, се отключва т.нар. вторична катаракта. „Премахването ú обаче е амбулаторна процедура, много по-лека от премахването на „пердето“. Извършва се с помощта на лазер – бързо, лесно и безболезнено“, успокоява офталмоложката от очна болница „Зора“.

Сп. Бети

https://betty.bg/katarakta-byalata-kosa-na-okoto/