Лазерна капсулотомия при вторична катаракта

 

Модерната техника за премахване на перде включва премахването на помътнялата вътреочна леща, като се оставя единствено задната й капсула, в която се поставя изкуствената вътреочна леща.

В тази задна капсула остават клетки, които могат да продължат да произвеждат лещени влакна. Тези влакна образуват зрънца или „перлички” върху задната лещена капсула, оформящи така наречената „вторично перде”. Когато тези зрънца се съберат в зеничния план, предизвикват замъгляване на зрението подобно на това при първичното перде.

Това явление се наблюдава при около 30-40% от хората, претърпели операция за катаракта, и може да се повтори по всяко време по-късно, дори след пет или повече години.

За щастие, въпреки доста сериозно намаленото зрение, предизвикано от тази вторична мембрана, има начин за премахването й. Процедурата се нарича YAG лазер капсулотомия. При нея се използва специален лазер и тя е безболезнена, така че пациентът може веднага да продължи обичайния си начин на живот.

Обикновено подобряването на зрението става след свиването на зеницата, която трябва да бъде разширена по време на процедурата.

След процедурата се изписват противовъзпалителни капки за около седмица.