Общото между диабета и зрението

Гости в предаването Академия “Здравитал” бяха  д-р Андрей Маринов и д-р Пламен Йорданов

Те са известни български офталмолози (очни лекари), работещи в Специализирана болница за активно лечение на очни болести “Зора”. Основните теми, които специалистите дискутираха, бяха свързани с това как зрението може да бъде увредено, вследствие на захарен диабет. Освен това се обсъждаше какво представляват диабетната ретинопатия и катаракта (перде).

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната, очните специалисти споделиха, че 100 процента от персонала, който работи в лечебното заведение, е ваксиниран за Ковид 19, макар повечето от тях вече да са изкарали вируса. Целта е по този начин да се осигури максимално безопасна среда за пациенти в тяхната клиника.

“Една от основните причини за изменения в окото на човек, може да се дължи на захарен диабет.”

В началото на разговора доктор Маринов заяви, че една от основните причини за различните видове изменения в окото на човек може да се дължи на захарен диабет. Често срещано изменение може да е под формата на Диабетна ретинопатия. Основната причина за поява на това заболяване се дължи на хронична хипергликемия (високи нива на кръвна захар). Получава се увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината на окото, тяхната структура се изменя и става по-крехка. По този начин може да се появят кръвоизливи, с което се нарушава остротата на зрението.

Според д-р Пламен Йорданов доколко ще се засегнат кръвоносните съдове на ретината, зависи от продължителността на заболяването. При наличие на установен проблем започват да се натрупват кръвоизливи и има зони, които не се кръвоснабдяват (исхимични поленца). Самата повреда на микросъдовете от своя страна води до недостиг на кислород на ретината и така се получават проблеми, несъвместими със зрението. В следващата част на разговора проф. Деянов попита своите гости дали има пряка зависимост между нивата на кръвната захар и проблемите с ретината, а лекарите споделиха, че това е строго индивидуално.

“Диабет тип 1 се развива при по-млади хора, докато другият вариант на захарната болест е често срещана при над 30 год. възраст. Около 700 хиляди души в България за с диабет тип 2!

Във връзка със запитване от страна на водещия, лекарите казаха, че медикаментите при лечение на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация не се заплащат от самите пациенти, а се поемат от здравна каса след съставяне на необходимите протоколи.
След провеждане на необходимите изследвания се е установило как диабетът уврежда микросъдовете на ретината, а високото кръвно атакува големите. Затова е важно подобен тип здравословни проблеми да се установяват във възможно най-ранен стадий и да се лекуват по необходимия начин.

Катаракта

В последната част на предаването акцентът падна върху друга сериозна очна болест – катаракта. При нея се забелязва потъмнение на лещата, като това е една от често срещаните причини за отслабеното зрение. Има няколко основни причини за появата на тази диагноза – може да е както в следствие на диабета, наследствено от близки роднини или заради начин на живот, така и заради инфекция (предимно при младите хора). 

Важен фактор за появата на катаракта може да е и начинът на лечение при други заболявания. Ако някой човек се лекува с кортикостероиди това може да доведе до увреждане на лещата в задната й част.
Има няколко ранни симптома, по които може да се познае болестта: замъглени образи, трудно виждане при нощно шофиране и влияние от фарове на автомобили, проблеми при носенето на очила за четене и др.
За лечение на тази диагноза най-често се налага оперативна намеса, при която се поставя изкуствен имплант (леща). В зависимост от качеството на тези части подобен тип интервенции струват между 700 и 3000 лв.

Катарактата се наблюдава в най-голяма степен при хората над 70 години. Като пример в тази посока д-р Маринов и д-р Йорданов споделиха как са направили преди известно време прегледи на близо 70 човека и по-голямата част от тях са се оказали с наличие на тази болест. В тази група всички са били над 65 години.

В заключение

В заключение на тази изключително полезна комуникация, водещият и специалистите единодушно се съгласиха, че честото четене не повишава риска от заразяване с очни болести и няма как да попречи на зрението.

Източник: zdravital.bg