Окулопластична хирургия

Окулопластичната хирургия включва разнообразни възстановителни и естетични процедури на орбитата (частта от черепа, в която е разположена очната ябълка), клепачите, слъзните пътища, както и части от лицето, разположени близо до окото.

 Извършват се следните операции на клепачите

 

 

Спаднал горен клепач /Птоза/

Придобита птоза /възрастова или вследствие на неврологични заболявания/ -  Освен естетичен проблем, спадането на горния клепач влошава и зрението..Лечението е оперативно, като се премества мускула на горния клепач, така че той да се повдигне отново.

Вродена птоза-  среща се при вродени заболявания. Лечението е оперативно.

Има някои състояния, които наподобяват птоза и се наричат псевдоптоза.

Преглед извършен от специалист в областта на окулопластичната хирургия, би определил правилния начин на лечение.

Най-честите са:Спадане на веждите поради слабост на  мускулът, заемащ по- голямата част от челото. Лечението на този проблем е оперативно повдигане на веждите.Дерматохалаза- често състояние, при което се образува допълнителна кожна гънка на горния клепач. Лечението се състои в отстраняване на излишната кожа от клепачите , чрез оперативни техники.

Обърнат навън клепач /ектропион/ - Най- често засяга  долния клепач. Това  предизвиква дразнене, сълзене, зачервяване на окото. Може да доведе до нарушаване на зрението, поради изсушаване повърхността на окото и чести инфекции.

Придобит ектропион /възрастов , механичен или вследствие на неврологично заболяване/

Това е най-честата форма и се дължи на разхлабване на тъканите с напредване на възрастта.Лечението е оперативно  чрез хоризонтално скъсяване на кожата на клепача.

Вроден ектропион – вродени състояния , при които лечението е отново оперативно.

Обърнат  навътре към окото клепач /ентропион/  -  Отново  най-често се засяга долния клепач, така, че миглите са насочени навътре към окото. Предизвиква  сълзене, болка, дразнене от светлина, както и зачервяване на окото.

Придобит ектропион /възрастов или механичен /. Коригира се оперативно чрез коригиране  на мускулите и скъсяване на клепача .

Вроден ентропион : много рядко състояние, често се възстановява с времето без допълнителна интервенция ,но повтарящите се инфекции са чести.

Неправилен растеж на миглите /трихиаза/-  Оплакванията са от сълзене,болка и зачервяване на окото.Лечението е трайно отстраняване на неправилно разстящите мигли.Въжможно е неколкократно повтаряне на процедурата, за достигане желания резултат.

Операции при злокачествени заболявания на окото

При някои злокачествени заболявания се налага отстраняване на окото.Впоследствие се извършват естетични хирургични процедури за възстановявяне симетрията и външния вид на лицето.