Победете късогледството - бързо, безболезнено и веднага

Интервю на проф. д-р Ива Петкова за dir.bg

Проф. д-р Ива Петкова е управител на специализирана очна болница "Зора". Била е дългогодишен началник на Клиниката по офталмология в УМБАЛ "Александровска" и ръководител на Катедрата по офталмология към Медицинския университет - София. Тя е носител на наградата на в. "24 часа" - "Лекар, на когото българите вярват" от 2013 г. Член е на Лекарската лига на България по проект на "Дарик" радио "Най-добрите лекари в София".

Национален консултант е по офталмология (2010-2019 г.), сега е член на Експертния съвет по очни болести.

Специализирала е в клиники в Кьолн, Лондон, Брюксел, Антверпен. Днес с проф. Петкова разговаряме за съвременните възможности за корекция на късогледството.

- Проф. Петкова, медицината непрекъснато напредва и днес може да кажем, че лазерната хирургия вече се прилага в почти всички форми и степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Кои са най-честите зрителни аномалии, с които се сблъсквате?

Рефракционните аномалии се отразяват на зрителната острота. А самото понятие "зрителна острота" освен зрението за далеч, включва и зрението за близо (5-40 см.) и зрението за средна дистанция (60-80 см.). Рефракционните аномалии са най-честата причина за проблеми със зрението и повод за посещение при офталмолог. Те включват късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и астигматизъм. Той може да се прояви самостоятелно или да бъде съчетание от първите две състояния.

Широко известно е че късогледите хора започват да носят очила още с установяването на късогледството поради това, че зрителната им острота за далеч е нарушена. Някои хора предпочитат корекцията с контактни лещи, но тя далеч не е подходяща за всички възрасти, професии и типове нервна система. Неудобството от носенето на очила и контактни лещи, а понякога и изискванията на професията, водят част от късогледите хора в кабинета на офталмолога с идеята да се направи лазерна корекция на тази аномалия.

За разлика от късогледите, хората с далекогледство рядко започват да носят очила в млада възраст. Разбира се, има и случаи на кривогледство в детските години или наличието на астенопични оплаквания (бел. ред. уморени очи), които се характеризират най-често с главоболие при продължителна работа с взиране наблизо. В по-млада възраст очите имат възможност да компенсират далекогледството макар и с много напрежение. Ето защо често докъм 40-годишна възраст тези хора дори не подозират, че страдат от далекогледство.

Това обяснява и факта, че докато късогледите търсят лазерна корекция на проблема предимно във възрастта 20 - 30 години, то далекогледите се сещат за нея обикновено към 40 - 45 години.

Когато говорим за рефракционни аномалии, не трябва да пропускаме и пресбиопията (старческото далекогледство). Това е състояние, настъпващо след 40 - 45 годишна възраст сред голяма част от хората. При еметропите (хората с нормално зрение) старческото далекогледство обикновено започва към 45-та година, при миопите (хората с късогледство) - много по-късно, а при пациентите с далекогледство - по-рано. Пресбиопията налага употребата на очила за четене или бифокални лещи. Този проблем не е свързан с друго заболяване, а е следствие от постепенното втвърдяване на естествената леща, с което тя губи способността си да променя дебелината си и да подпомага фокусирането. Влошава се ясното виждане наблизо, докато зрението надалече остава добро, ако няма късогледство, далекогледство или астигматизъм.

- Кога човек може да започне за мисли за лазерна корекция на зрението?

В миналото са правени много опити за корекция предимно на късогледството. Днес имаме различни методи на лазерна корекция, имплантация на коригиращи вътреочни лещи с или без отстраняване на естествената леща, имплантиране на роговични интрастромални пръстени и др.

Т.е. когато пред нас стои пациент, недоволен от своето зрение и желаещ лазерна корекция, ние трябва много добре да се запознаем с неговата професия, хоби, по какъв начин шофира, спортува ли и колко се натоварва, какви са неговите зрителни приоритети, да разберем подробно за минали и настоящи очни и общи заболявания и начина му на живот изобщо.

- Какво представлява лазерната корекция?

Модерните ексимерни лазери генерират светлинни вълни с къса дължина на вълната - 193 nm, с което се "изпарява" част от тъканта на роговицата и се променя нейната пречупвателна сила. По този начин фокусът на светлинните лъчи, влизащи в окото, се измества в необходимата посока и се дава възможност за получаване на ясен образ според планираната дистанция. Тази манипулация може да бъде извършена както по повърхността на роговицата, така и под "капаче", за отстраняване само на част от стромата, което позволява по-бързо заздравяване на тъканта. Всички лазерни процедури имат съответните предимства и недостатъци. Съвременните лазери се отличават с голяма прецизност и точност на резултатите. В случаите, когато резултатът не съвпада с желаната корекция или зрението се промени след време, процедурата може да се повтори.

Много важно е да се знае, че възможностите за "отнемане на диоптри" при късогледство са лимитирани поради необходимостта след операцията роговицата да остане стабилна и да функционира нормално до края на живота на човек. Това означава, че пациенти с много високо късогледство или тънки роговици могат да очакват само частична корекция. В тези случаи модерната офталмология предлага корекция с вътреочни лещи. Тук искам да подчертая още нещо много важно за пациентите. Те трябва да знаят, че независимо от това, че не носят очила, са предразположени към промени в ретината и трябва да планират и извършват редовни профилактични прегледи с разширение на зениците и оглед на периферията на очното дъно до края на живота си.

- Трябва ли пациентите, които желаят да коригират зрението си, да отговарят на определени условия?

Задължително условие за предприемане на лазерна корекция при късогледство е пациентът да е пълнолетен и да няма нарастване на диоптрите най-малко през последната година, което трябва да се установи след преглед с разширяване на зениците. Щателните изследвания на рефракцията на окото, топографията на роговицата и несъвършенствата на пречупването на светлинните лъчи, изследването на задния сегмент на окото, предната очна повърхност, положението на клепачите и състоянието на слъзната секреция са задължителни преди операцията. Необходимо е да се проведе и подробен разговор с пациента, за да установим неговите желания (за съжаление понякога те са нереалистични), да му обясним какво може да се постигне, какво се изисква от него, за да има оптимални резултати.

- Безопасна и безболезнена ли е лазерната корекция на зрението?

Самата лазерна процедура е бърза, неболезнена и резултатът от нея е веднага. Изпълнението на всички предварителни условия прави лазерната процедура безопасна. В първия следоперативен месец се налага по-често поставяне на антибиотични и кортизонови капки, както и изкуствени сълзи. При някои видове лазерни процедури изкуствените сълзи е наложително да се използват по-дълго време поради временното нарушение на слъзната секреция. В първия месец след лазерната операция пациентът трябва да посети лекуващия си лекар няколко пъти.

- Какви видове лазерна корекция предлага очна болница "Зора"?

Лазерна корекция на рефракционните аномалии се извършва на много места в страната. В болница "Зора" имаме апаратурата и квалифицирани специалисти, които да извършат всички възможни лазерни корекции, както и възможности за корекция на базата на имплантация на подходящи вътреочни лещи. В последните 15 - 20 години рефрактивната хирургия е една от най-бързо развиващите се дялове на офталмологията и заедно с високите технически постижения дава сигурност за постигане на перфектни резултати - за повече щастливи пациенти.