Птеригиум

Птеригиум е надигнато, триъгълно (клиновидно) удебеление на конюнктивата, което се разраства върху роговицата. Може да варира по големина от малък и атрофичен до широка, бързо разрастваща се лезия, която може да закрие оптичния център на роговицата. Хистологично се открива дегенерация на колагена и фиброваскуларна пролиферация, т. е. доброкачествено разрастване на фиброзна тъкан, снабдена с кръвоносни съдове. Състоянието се среща два пъти по - често при мъжете. Най - голямо разпространение има във възрастта над 40 години.

Рискови фактори за възникването на птеригиум са генетичната предиспозиция и увеличения престой на ултравиолетова светлина - това касае работещите на открито и хората, които живеят в тропични и субтропични райони.

Симптоматиката при пациентите варира от липса на симптоми до зачервяване, подуване, сълзене, сърбеж, дразнене, размазано виждане. Птеригиумът се представя с различни фиброваскуларни изменения по повърхността на конюнктивата и роговицата. Понякога той разраства над централната част на роговицата и засяга зрението. Може да промени роговичната форма и да причини астигматизъм. При част от пациентите се наблюдава минимална пролиферация и бавен растеж с относително нисък процент на рецидиви след ексцизия. При друга група пациенти се открива бърз растеж, агресивен клиничен курс и висок процент на рецидивиране след ексцизия. Обективно се наблюдава неболезнена надигната бяла тъкан с кръвоносни съдове по вътрешния и външния ръб на роговицата. При възпаление причинява парене, дразнене, чувство за наличие на чуждо тяло в окото.

Диагнозата се поставя на базата на физикалното изследване. Диференциална диагноза се прави със сквамозноклетъчен карцином на конюнктивата. Лечение не се налага докато птеригиумът не започне да пречи на зрението. Извършва се ексцизия на птеригиума под локална анестезия. Следоперативно окото се третира с локални антибиотици и противовъзпалителни мехлеми.

Тъй като слънчевата светлина е основен етиологичен фактор, се препоръчва предпазване на очите от слънцето, праха и вятъра. Използването на изкуствени сълзи намалява дразненето. Предписват се стероидни капки за редуциране на възпалението.