Свалете очилата и вижте ясно света около себе си

Интервю на д-р Миглена Методиева за "24 часа". 

Лазерната корекция на зрението е безопасна и безболезнена процедура, казва експертът от болница за активно лечение на очни болести "Зора"

- Д-р Методиева, какво представлява лазерната корекция на зрението?

- Лазерната корекция на зрението добива все по-голяма популярност, тъй като дава възможност на много пациенти да станат независими от очила и контактни лещи, да подобрят качеството си на живот и да добият увереност с новия си облик.

Тази манипулация се извършва върху роговицата – най-предната, куполообразна прозрачна част на очната стена, която пречупва светлинните лъчи, навлизащи в окото така, че те да се фокусират върху ретината и да се получи ясен образ.

При късогледство, далекогледство и/или астигматизъм, светлинните лъчи не се събират в точка върху ретината: при късогледство – някъде пред нея, при далекогледство – зад нея, а при астигматизъм тези светлинни лъчи не се събират в точка, а във форма на пръчица и така се получава неясен образ. Традиционно замъгленото зрение се коригира с очила или контактни лещи. Лазерната корекция е третият най-разпространен метод за коригиране на зрението. С нея се извършва бързо и безболезнено лазерно моделиране на роговицата, състоящо се в премахване на тънък слой от нея. Това променя формата ѝ по начин, който да осигури правилно пречупване на светлинните лъчи, фокусирането им върху ретината и получаване на желания ясен образ.

При късогледство се изпарява слой от центъра на роговицата, при далекогледство – от периферията, а при астигматизъм – от където е необходимо.

- Какви видове лазерна корекция предлага очна болница "Зора"?

- В очна болница "Зора" предлагаме всички най-популярни и доказали се във времето, видове лазерни корекции – PRK, LASEK и LASIK. Първите две - PRK и LASEK се наричат още повърхностни или без капаче. На пациента се поставят анестетични капки за обезболяване. Специален фин инструмент държи окото отворено и пациентът се инструктира да гледа в ясно различима мигаща лампичка.

При повърхностните корекции се премахва (PRK) или се повдига (LASEK) най-повърхностният слой на роговицата – епитела, посредством специален разтвор и фина шпатулка. След това с т. нар. ексимерен лазер се изпарява необходимия слой тъкан. Окото се промива и се поставя терапевтична контактна леща, която замества превръзката и ускорява зарастването. Капват се антибиотични капки и операцията приключва.

LASIK е най- често извършваната лазерна корекция в света и при нея се прави т. нар. капаче. При тази процедура окото се обездвижва с вакуум и посредством т.нар. фемтосекунден лазер в част от дебелината на роговицата се срязва капаче. То се отваря и върху така получената повърхност се пуска да работи втория лазер-ексимерния, който изпарява от роговицата  зададеното според диоптъра количество тъкан. Капачето се затваря, като то прилепва без да налага шиене и  операцията приключва.

Всеки един вид лазерна корекция има своите показания и противопоказания и своя подходящ кандидат. Изборът на метод се обсъжда подробно с лекаря в зависимост от особеностите на роговицата, големината и вида на диоптъра и по-малкият възможен риск за пациента.

- При кои очни заболявания е подходяща рефрактивната хирургия?

- Рефрактивната хирургия е възможна при всички хора със здрави очи (т.е. без придружаващи очни заболявания), които не желаят да носят очила или контактни лещи, а имат някаква рефракционна аномалия – късогледство, далекогледство и/или астигматизъм. Късогледството, далекогледството и астигматизма не представляват в тесния смисъл очни заболявания, а грешки в оптиката на окото, които могат да бъдат коригирани, за да може човек да вижда перфектно.

Рефрактивната хирургия е операция, която не се назначава по медицински показания, а е по желание на пациента. Но е много важно да се каже, че в нашата клиниката винаги водеща е безопасността на пациента и медицината , а след това козметиката и естетиката.

- Д-р Методиева, има ли ограничения във възрастта на пациентите, които желаят да коригират зрението си?

- Единственото условие по отношение на възрастта е пациентът да е навършил пълнолетие или да бъде над 18-годишна възраст. От там нататък ние в очна болница "Зора" се придържаме към всички нови световни норми. Ако по една или друга причина пациентът не е добър кандидат за лазерна корекция, съществуват други утвърдени методи за подобряване на зрението, които успешно се извършват в нашата клиника.

Всеки, който се интересува от корекция на зрението, може да бъде консултиран при нас, където след извършен обстоен преглед да получи най-точно решение на своя проблем.

- Безопасна и безболезнена ли е лазерната корекция на зрението?

- През последните години лазерната хирургия се развива много бързо. Такава  революция в лазерните корекции е изместването на микрокератома (високотехнологичен нож) от многократно по-безопасния и прецизен фемтосекунден лазер. С въвеждането му в офталмологията много от рисковете в процеса на лазерната корекция  останаха в миналото.

Болница "Зора" беше една от първите очни болници в България, в която закупихме и вече активно работим с този високотехнологичен и безопасен лазер. Освен съвременната и най-нова апаратура, болницата разполага с и висококвалифицирани лекари. На всеки желаещ  лазерна корекция се прави задължително щателен и задълбочен очен преглед с разширяване на зениците. В подробен разговор с пациента се уточнява какво желае и какво очаква да получи. Когато му се обясни подробно същността на операцията, той става по-спокоен и се изгражда взаимно доверие между него и лекаря и безопасността е гарантирана. Следването на следоперативните инструкции свежда до минимум и риска от развитие на усложнения.

Процентът на успех на лазерните корекции понастоящем е много висок. Повечето пациенти в нашата клиника постигат 100% зрение след процедурата.

Освен безопасна, лазерната корекция е и безболезнена манипулация, която се извършва само с локална анестезия чрез поставяне на капки в окото. Не се използват игли и спринцовки. Пациентът е буден, трябва да е спокоен и максимално кооперативен по време на операцията. Той слуша инструкциите на хирурга и гледа в мигаща светлинка, като по този начин сам осигурява неподвижна фиксация на окото си. Това е необходимо, за да може лазерът да извърши прецизно и точно премахване на  роговичната тъкан на правилното място определено от вида на диоптъра.

- С каква съвременна апаратура за рефрактивна хирургия разполага болница "Зора"?

- Вече разказах за предимствата на т.нар. фемтосекунден лазер, с който разполагаме. Чрез него само за 15 секунди лекарят много прецизно срязва капачето при процедурата LASIK. Другият лазер, с който работим, е т.нар. ексимерен, с който се отстранява необходимото количество тъкан, за да се коригира наличният диоптър.

Двата лазера се съпътстват и от едни от най-модерните и високотехнологични апарати, с които се прави много точен подбор на кандидатите за лазерна корекция. Всяка една структура на окото се изследва щателно със съответния апарат. Прегледът за лазерна корекция е един от най-подробните и задълбочени, отнемащ повече време, за което пациентът трябва да бъде предварително предупреден.

Не на последно място трябва да спомена и висококвалифицираните лекари, с дългогодишен опит в рефрактивната хирургия, управляващи сложната лазерна апаратура.

- Д-р Методиева, колко бързо се възстановяват пациентите след процедурата?

- При процедурата с капаче – LASIK възстановяването е още на другия ден. Първите дни след операцията може да има леко дразнене от светлината и затова препоръчваме пациентите да носят слънчеви очила, ако се налага. Понякога и не при всички пациенти може да има различна по интензитет сухота в очите. За нея се налага поставянето на изкуствени сълзи във вид на капки.

При повърхностните процедури без капаче – PRK и LASEK възстановяването е малко по-бавно. Първите 2 – 3 дни има по-изразено сълзене, дразнене от светлината, усещане за пясък в очите и замъглено зрение. За 10 дни до 14 дни зрението се възстановява напълно.

- Дълготраен ли е резултатът и наистина ли пациент с късогледство може да свали изцяло очилата си?

- Правилно подбраният кандидат може да има гаранция за дълготраен резултат. Също така, за да се гарантира траен резултат, е необходимо диоптърът да не се е променял с повече от 0,5 за последната една година.

Друга важна особеност, която трябва да знае пациентът, подлагащ се на лазерна корекция, е че след 45 години ще трябва да сложи очила за четене, което е неизбежно и се дължи на стареенето на окото.

Дали пациентът с късогледство може наистина да свали изцяло очилата си? Да, това е обичайната ни практика. Изключение са случаите с много високи диоптри и/или тънки роговици, където е напълно допустимо да се премахне само част от диоптъра, колкото е възможно и безопасно. Тези пациенти са истински доволни и щастливи.

Но в случай, че пациентът иска да няма никакъв остатъчен диоптър, има и други методи за корекция, които се прилагат успешно в клиника „Зора“

- Необходимо ли е пациентът да полага някакви специални постоперативни грижи?

- Да, има постоперативни грижи. В първите дни след операцията пациентът не трябва да мокри очите си с чешмяна вода, а да ги почиства внимателно със стерилни мокри кърпички. Трябва да капе предписаните капки, да носи слънчеви очила, да не търка очите си и да се явява редовно на контролните прегледи.

Със съвременните модерни лазери, диагностична апаратура от последно поколение и опитни и непрекъснато повишаващи квалификацията си лекари, лазерната корекция вече отдавна не е страшна операция. Затова всеки, който мечтае да види ясно света около себе си и без очила или контактни лещи, да заповяда в очна клиника „Зора“.

Визитка

Д-р Миглена Методиева-Баръмова е завършила Медицинския университет в София през 2001 г., а в 2007 г. специализира "Офталмология". Има редица завършени квалификационни курсове, а от 2011 г. работи в Специализирана болница за активно лечение на очни болести "Зора".