Участие в първия в България научен форум, посветен на онкоофталмологията

На 25 ноември в София бе проведен първият в България форум, изцяло посветен на онкоофталмологията. Участието на специалисти от Очна болница "Зора" в симпозиума "Интрабулбарни тумори" бе с няколко доклада:
1. Диференциална диагностика с местастаза на увеята – проф. д-р Ива Петкова, дм
2. Епидемиология на меланобластома и нашият опит – д-р Ирина Кунева
3. Диференциална диагностика с невус – д-р Лилит Шахинян
4. Естетично протезиране след енуклеация – д-р Никос Карагеоргиадис

Симпозиума “Интрабулбарни тумори” откри председателят на Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика проф. Александър Оскар. "Темата е изключително актуална и е свързана с много тъга и болка за пациентите и близките им, но също така през последните години е свързана и с много оптимизъм", приветства присъстващите той.


Участниците бяха поздравени от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. “За България моментът е исторически, защото събитие, посветено на тази тема, се провежда за първи път в нашата страна. Вярвам, че предстоящите дискусии ще имат широк обществен отзвук и ще спомогнат за преодоляването на много от специфичните предизвикателства, пред които се изправят специалистите онкоофталмологията. Злокачествените очни заболявания представляват сложна за диагностика и лечение патология, която засяга и деца, и хора в зряла възраст. Ето защо е изключително важно да се работи за въвеждането на най-успешните и съвременни диагностични и терапевтични методи в онкоофталмологията”, гласи приветствието на министъра.
Във форума участва елитът на българската онкоофталмология, както и чуждестранни лектори със сериозен практически опит.