В офталмологията вече виждаме бъдещето

Статия с участието на проф. д-р Ива Петкова в "Капитал Здраве", бр. м. май 2021

Развитието на офталмологията в последните 15 години е свързано с огромния напредък най-вече в лечението на заболяванията на ретината и по-специално - на макулата. Внедряването в клиничната практика на медикаменти за лечение на макулна дегенерация и диабетен макулен едем представлява важна крачка напред в справянето с тези социално значими заболявания.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), представлява заболяване на централната част на ретината (макула), което води до нарушение на централното зрение, отговорно за важни ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица и др. Тя засяга предимно хора над 65 години, като честотата на заболяването се увеличава с напредването на възрастта. Смята се, че при хора над 80 години МДСВ в различните си форми се среща в около 30% от бялата раса. Освен възрастта наследствеността е другият основен фактор за развитие на заболяването.

МДСВ се изявява под две клинични форми: суха и ексудативна (влажна). При сухата форма се наблюдава натрупване на друзи в слоевете под ретината и постепенна атрофия на фоторецепторите (конусчета) в макулата, в резултат на което се появяват тъмни петна в зрителното поле централно, които постепенно конфлуират и обхващат цялата зона. Заболяването се развива постепенно в течение на дълги години. Независимо от големите усилия на офталмологичната общност и фарма индустрията все още няма практически приложима терапия за сухата форма на заболяването. Доказано е забавяне на патологичния процес при прием на медикаменти, съдържащи пигментите на макулата - лутеин и зеаксантин.

Влажната форма на МДСВ се характеризира с развитие на патологични съдове под и в слоевете на ретината, което предизвиква оток и кръвоизливи. Влошаването на зрението настъпва бързо и освен намалението на зрителната острота основно оплакване на пациентите е разкривяването на правите линии, предизвикано от отока. Лечението се извършва с инжектиране на медикаменти, потискащи растежа на патологичните съдове в кухината на стъкловидното тяло. Терапията започва с ежемесечни апликации на 4 до 7 инжекции и продължава по различни схеми в зависимост от ефекта от лечението. Стартирането на активно лечение и редовно проследяване в ранните фази на заболяването в повечето случаи гарантира по-добри резултати.

В последните години се провеждат много на брой клинични изпитвания на различни медикаменти и схеми на приложение за доказване на дълготрайните клинични резултати и безопасността на лечението. Това доведе до внедряване в клиничната практика на нови терапии и разшири възможностите за повлияване на всички клинични форми на заболяването. Провеждането на широка разяснителна кампания сред таргетната възрастова група и редовното проследяване на състоянието на пациентите в специализираните лечебни заведения е особено важно за постигането на добри резултати от лечението.

В момента терапията на влажната форма на МДСВ се финансира от НЗОК за болни, отговарящи на определени изисквания. Постигането на реимбурсация на медикаментите за лечение на МДСВ е изключително важно за пациентите, които в голямата си част са с ограничени финансови възможности.