Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е прогресиращо заболяване, което първоначално уврежда капилярите на очното дъно, а впоследствие и ретината. Тя е водещата причина за слепота при хора под 65 години.

В повечето случаи загубата на зрението може да бъде предотвратена при проследяване на състоянието от очен лекар и правилно лечение. За съжаление много пациенти не обръщат достатъчно внимание на заболяването си по ред причини, а това довежда до много тежки изменения в очите, които най-често са необратими. Непролиферативната диабетна ретинопатия (НПДР) може да се срещне при пациенти с различна давност на диабета. Тази ранна форма на диабетна ретинопатия може да възникне и без наличие на оплаквания от страна на пациента.Тя се характеризира с наличие на точковидни и петнисти кръвоизливи в ретината, микроаневризми (разширяване на кръвоносните съдове) и „сухи ексудати” (холестеролови отложения в ретината вследствие повишената пропускливост на кръвоносните съдове). Развитието на НПДР при пациенти с диабет тип I рядко започва преди третата-четвъртата година от началото на заболяването. При диабет от тип II НПДР може да се диагностицира заедно с откриването на диабета или да бъде причина за откриването му при случен преглед от очен лекар. Общопрактикуващите лекари трябва задължително да насочват болните от диабет за редовни прегледи от специалист.

Отокът на макулата (централната част на ретината) е състояние, свързано с наличието на микроаневризми и пропускане на плазма от кръвоносните съдове в слоевете на ретината. Това състояние може да се прояви с намаляване на зрението и разкривяване на образите. В този случай очният лекар с помощта на различни изследвания (флуоресцеинова ангиография, ОСТ и др.) преценява нуждата от прилагането на лазерна терапия и/или вътреочна апликация на Avastin. Лечението на непролиферативната диабетна ретинопатия се осъществява чрез лазертерапия (лазертерапия при диабетна ретинопатия). Когато отокът в центъра на ретината е много изразен, може да се приложат и вътреочни инжекции с Avastin.

Пролиферативната диабетна ретинопатия (ПДР) крие големи рискове за загуба на зрението. Тази форма на диабетна ретинопатия се изразява в развитието на неоваскуларизации (непълноценни новообразувани кръвоносни съдове) върху зрителния нерв или ретината, които имат склонност да кървят и прорастват във вътрешността на окото. ПДР се дължи на недостатъчното кръвоснабдяване на ретината с произвеждане от нейна страна на т.н. вазопролиферативен фактор (хормон, стимулиращ образуване на неоваскуларизациите). Освен загубата на зрението от кръвоизливив може да се стигне и до по-тежки изменения като тракционно отлепване на ретината и неоваскуларна глаукома (прорастване на неоваскуларни съдове в областта на оттичане на вътреочната течност с последващо повишаване на вътреочното налягане до много високи стойности). Пациентите с ПДР трябва възможно най-бързо да бъдат обработени с лазер (лазертерапия при диабетна ретинопатия).

При липса на видимост на очното дъно се използва ехография на окото с оглед установяване състоянието на ретината.

Въпреки че лазертерапията помага за изчезването на неоваскуларизациите, тя не може да възстанови увредените тъкани. Същата е невъзможно да бъде приложена при наличието на кръвоизлив в окото. В тези случаи се прилага хирургична процедура, наречена витректомия, за премахване на вътреочния кръвоизлив, както и за залепване на отлепената ретина. При по-тежки случаи преди хирургичната интервенция може да се наложи поставянето на вътреочни инжекции с Avastin с цел редуциране на кървенето по време на хирургичната интервенция.