За близки на пациенти

бОЛНИЦА

Катарактата е най-разпространеното очно заболяване сред възрастните хора. Към рисковите фактори спадат: генетична предразположеност, травми на очите, диабет, UV облъчване, повишена радиация. Доброто зрение е много важно за възрастните хора, защото ги прави независими и активни –  те могат да четат и гледат телевизия, работят, извършват ежедневни домакински дейности. За щастие, катарактата се лекува. Всички искаме родителите ни да бъдат здрави, активни и жизнени, затова е важно да ги убедим, че трябва да вземат мерки. Подбрахме най-добрите аргументи и най-честите притеснения, които възрастните имат, но не казват на децата си:

 

  1. Катарактата пречи на ежедневните дейности и прави възрастния човек зависим от своите близки. Напредналата катаракта значително намалява  зрителния комфорт и острота и без лечение може да доведе до слепота. Да се задоволиш с постоянно влошаващо се зрение, което намалява всеки ден, вместо да се лекуваш и да забравиш за проблема? Това е необоснован и неверен избор. Редовно питайте родителите си дали виждат добре. Много често възрастните хора не искат да обременяват заетите си деца със своите болежки и им спестяват загубата на зрение. Ако родителите ви сменят очилата си често, ако се оплакват, че очилата не помагат – време е да се консултирате с офталмолог.
  2. Единственият ефективен метод за лечение на катаракта е хирургичната процедура. При нея помътнялата естествена леща се премахва и се заменя с изкуствена. Операцията по премахване на катаракта е най-често извършваната хирургична манипулация в света. Извършва с местна капкова упойка, трае не повече от 30 минути, не се налага болничен престой. Още не е измислено лекарство, капки, или витамини, които да излекуват вече появило се перде. Да, някои препарати могат да отложат развитието на катарактата във времето, но помътнялата леща не може да стане отново прозрачна. Така, както не е възможно да се върне цветът на побелялата коса.
  3. Не вярвайте на рекламите на хранителни добавки и чудодейни уреди. Тези реклами се срещат основно в сериалите и пенсионерските вестници. Цените на хранителните добавки не са от най-ниските, а производителите им разчитат на страха пред болестта, незнанието и притеснението от хирургичната намеса. За съжаление възрастните хора са лековерни и с готовност дават парите си за хранителни добавки, чудодейни витамини, за уреди, лекуващи с „енергия“. Освен, че са излишен разход, тези методи отлагат лекарската намеса и могат да се окажат вредни и дори опасни за здравето и зрението.
  4. Изберете най-щадящия оперативен метод. Всяка операция може да предизвика усложнение. Златният стандарт при премахването на пердето се нарича факоемулсификация. По-рядко се използва методът екстракапсулна екстракция, при който е необходим болничен престой, правят се големи разрези, за да се постави изкуствената леща, след това се зашиват, а възстановяването на пациента е по-трудно. В Очна клиника „Зора“ използваме факоемулсификацията. При нея помътнялата леща се изсмуква с ултразвук. За поставяне на изкуствената леща се прави микродостъп от 1,8 мм, който зараства сам. Няма шевове и следоперативните усложнения са по-редки. Очна клиника „Зора“ е една от малкото в страната, които прилагат и лазерното лечение на катаракта. Това е най-съвършеният и безопасен до момента познат метод.
  5. Съвременната операция за премахване на катаракта спада към „еднодневната хирургия“, тя е бърза и безболезнена. Операцията може да протече в амбулаторни условия, без хоспитализация. Използва се местна упойка, която не е противопоказана дори при много възрастни пациенти с други съпътстващи заболявания. Премахването на естествената леща и имплантирането на изкуствена леща траят около 15-20 минути, след това пациентът остава в клиниката за наблюдение около 2 часа и може да се прибере вкъщи. Възстановяването е бързо и не се налагат постоперативни грижи – пациентът може да се обслужва сам и вижда добре няколко часа след операцията. Това означава, че не е необходимо да отделяте време за придружаване на родителите си в болницата и вкъщи.
  6. Съвременните вътреочни лещи дават отлично зрение и без очила. Вътреочните лещи на водещите световни производители, каквито използваме в клиниката, максимално наподобяват естествената човешка леща. Те са направени от биосъвместим материал и остават в окото доживот. Затова качеството им е много важно за постигане на добро зрение. Най-качествените лещи са снабдени с жълт филтър, който защитава окото от вредните сини и UV лъчи. Това намалява риска от макулна дегенерация и други заболявания на ретината. Има лещи, които едновременно коригират астигматизма, осигуряват добро зрение на близо, далечно, средно разстояние. Поставянето на такава леща означава, че вашите родители ще имат зрение, подобно на млад човек, ако разбира се, нямат други очни заболявания.
  7. Възрастните хора често се притесняват от стойността на операцията. Важно е да знаете, че цената на операцията се поема от Здравната каса, но тя не поема стойността на изкуствените лещи. Консумативите при лазерната операция на перде също не се поемат от касата. Добре е да подберете лещата заедно с вашите родители. Цената е само един аспект  от продукта, който трябва да отговаря напълно на нуждите на пациента, за да остане той доволен и да се радва на добро зрение. Поинтересувайте се кой е производителят на лещата, проверете компанията и избирайте само импланти, които са произведени от утвърдени лидери в бранша. Клиниката е длъжна и да предостави на пациента сертификата на използвания имплант.
  8. За операция на катаракта няма възрастови ограничения. Имали сме и 90, и 100-годишни пациенти. Дори и да имат съпътстващи заболявания – напр. диабет, сърдечно-съдови заболявания, не се притеснявайте от усложнения. При предварителния преглед се преценява общото състояние на пациента. Провеждат се консултации с други специалисти -  интернист, анестезиолог и други. Катарактата не е присъда, както често погрешно смятат възрастните. Ако лечението се предприеме навреме, зрението може да се възстанови напълно. Много от нашите пациенти споделят, че след премахването на пердето виждат по-добре, отколкото в младостата си. Ако те запазят интереса си към живота, към заниманията и хобито си, могат отново да бъдат жизнени и енергични, за да се радват на своето семейство, деца и внуци!