Лазерната корекция на зрението - вече едно безопасно решение

Списание GPNews Брой 9/2012

Д-р Миглена Методиева,СБАЛОБ „Зора”, София

Милиони хора по света страдат от някаква рефракционна аномалия-миопия (късогледство),хиперметропия (далекогледство),астигматизъм и/или пресбиопия (старческо далекогледство).Малко са тези,които имат щастието да са с перфектно зрение през целия си живот без да прибягват до използването на очила или контактни лещи.
Днес медицината предлага едно високонадеждно и дефинитивно решение за корекция на зрението – лазерната операция с ексимерен лазер.
Понастоящем рефрактивната хирургия е една от най-бързо развиващата се,усъвършенстваща се и добиваща популярност очна хирургия в света.Благодарение на нея милиони хора се радват на независимост от очила и контактни лещи и на подобрено качество на живот.
От средата на 80- те годна миналия век до момента с тази съвременна технология са извършени десетки милиони операции в света с впечатляващи резултати- преобладаващата част от пациентите са с перфектно зрение,а останалите с подобрено.
Лазерната рефрактивна хирургия е предназначена да премахва рефракционните грешки на окото – миопия,хиперметропия и астигматизъм.

Какво е миопия?

Миопията(късогледство) е широко разпространена рефракционна аномалия,при която окото вижда добре наблизо,но не вижда ясно надалече.Тя рядко е вродена.Развива се в по-късна възраст с тенденция към прогресиране.Миопията често е наследствена.Колкото по-рано във възрастта се появи едно късогледство,толкова по застрашаващо е неговото развитие.
Миопичното око по структура е или едно твърде удължено за собствената си фокусираща сила око и/или роговицата му е силно изпъкнала и пречупваща.Така образът на наблюдавания обект не попада върху ретината,а някъде пред нея,толкова по-напред колкото е по-високо късогледството.

125

КЪСОГЛЕДСТВО

Миопията се дели на две форми:

– проста (обикновена) – тя не достига високи стойности (- 4,0 dpt ; – 6,0 dpt),не дава дегенеративни изменения в очното дъно и много успешно се коригира с лазер.

– прогресивна (дегенеративна,ексцесивна) миопия – започва рано,понякога от раждане,нараства бързо (особено през пубертета),достига високи стойности (- 20,0 dpt;-25,0 dpt;-30,0dpt).Тя винаги е съпроводена с различно по степен увреждане на очното дъно,което определя и възможността за корекция с наличните до момента методи и средства.При това късогледство е силно влошено и виждането наблизо.Често високостепенната миопия има наследствен характер.

Миопията е рефракционна аномалия, която в стойности от – 0,5dpt до – 12,0 dpt може успешно да се коригира с лазер или високотехнологични лещи за имплантиране в окото.Широко разпространеното мнение за „връщане” на диоптъра след подобна корекция е напълно невярно. Диоптър може да се появи отново само тогава,когато преди операцията късогледството не е спряло да расте.А за спиране прогресията на миопията се съди по липсата на промяна на диоптъра за изминалата една година.

Също погрешно е и всеобщото мнение,че с възрастта късогледството намалява и дори изчезва.В зависимост от степента му, пациентът или чете без очила, но диоптърът му за далече си остава (променя се тогава,когато се развие някакво патологично състояние в окото – катаркта и др.) или просто започва да използва по-слаби очила за четене.

Късогледството може да бъде коригирано напълно или частично с лазерна операция.За целта пациентът се подлага на редица изследвания и измервания,които го определят като подходящ или не.Независимо какъв метод за корекция ще се избере – очила,контактни лещи, лазер или високотехнологични лещи за вграждане, окото по анатомия остава винаги късогледо. А това налага необходимостта от контрол и профилактика (веднъж годишно и при оплаквания) на едно от най-тежките и застрашаващи зрението състояния – отлепване на ретината.

Какво е хиперметропия?

Хиперметропията (далекогледство) е другата успешно коригираща се с лазер рефракционна аномалия.Тя е най-често срещаната аметропия при децата и юношите.За малките деца хиперметропия до + 3,0 dpt се смята за нормално явление.По-късно и особено по време и след пубертета,с израстването на организма и очната ябълка честотата й намалява за сметка на миопията.
Хиперметропичното око е или късо по структура око, или с плоска и слабо пречупваща роговица, или с комбинация от двете.Така фокусът на оптичната система на далекогледото око попада зад ретината,толкова по-далече,колкото по-голяма е хиперметропията.

126

ДАЛЕКОГЛЕДСТВО

Децата и младите хиперметропи виждат ясно надалече и наблизо чрез автоматично и неосъзнато напрягане на акомодацията.С времето това напрягане води до бърза умора и главоболие при работа на близо и на компютър.
Хиперметропията е рефракционна аномалия,която не нараства с възрастта,а само от скрита (под влияние на акомодацията) преминава в явна с възрастовите промени, настъпващи в цилиарния мускул и лещата.Затова хиперметропията се коригира успешно с лазер в стойности от + 0,5 dpt до + 6,0dpt.

Какво е астигматизъм?

Както при късогледите, така и при далекогледите очи, може да се наблюдава астигматизъм. В този случай роговицата не е кръгла, а по-скоро с форма на топка за ръгби – с две различни кривини, пречупващи с различна сила. Едната пречупва светлинните лъчи в една точка, а другата в друга точка, нележащи върху ретината.Това води до неясни и двойни образи както надалече, така и наблизо. Често пациентите имат главоболие и тежест в очите.
Астигматизъм със стойности от 0,25dpt до 6,0 dpt се коригират успешно с лазер

127

АСТИГМАТИЗЪМ

Какво е пресбиопия?

Пресбиопията е състояние, настъпващо след 40 – 45 годишна възраст сред голяма част от хората. То налага употребата на очила за четене или бифокални лещи. Този проблем не е свързан с формата на окото, а е следствие от постепенното втвърдяване на естествената леща, с което тя губи способността си да променя дебелината си и да подпомага фокусирането. Влошава се ясното виждане наблизо, докато зрението надалече остава добро, ако няма късогледство, далекогледство или астигматизъм. Тъй като пресбиопията не е разултат от промяна в дължината на окото, лазерното лечение осигурява ограничено подобрение. LASIK-може да промени формата на роговицата, но не може да премахне ригидността на лещата. Хората подложили се на лазерна корекция преди настъпването на пресбиопия пак ще се нуждаят от очила след 40 годишна възраст. При пресбиопични очи, лекуващият лекар е добре да изброи всички възможни лечения за подобрение на зрението, включително и с помощта на рефрактивни вътреочни лещи.

128

ПРЕСБИОПИЯ

Какво представлява лазерната корекция?

Тя е процедура, чрез която се премахва зависимостта от очилата и контактните лещи. Работи се върху роговицата на окото, като се променя нейната форма.
Още от 60-те год. на миналия век са започнали първите опити за корекция на диоптъра чрез въздействие върху роговицата. В началото на 80-те години е създадена лазерната технология за корекция и първата PRK- процедура. През 1990 год. в USA е извършена и първата LASIK – операция. Понастоящем това е най-прилаганата в света и у нас лазер-коригираща манипулация.
LASIK е кратка,амбулаторна процедура,която се извършва в стерилна обстановка и комбинира микрохирургия и третиране с ексимерен лазер. Ексимерният лазер работи с УВ-светлина ,която е студена и невидима за окото. Уникалното на този лазер е способността му прецизно да отстранява микроскопично количество роговична тъкан без последващи загряване, възпаление и цикатризиране на оставащата роговица.

129

Самата лазерна корекция.
Рефрактивната лазерна корекция бива два основни вида:
– повърхностна – включваща – PRK, LASEK и Epi-LASIK
– корекция с образуване на капаче – LASIK

Всяка една от тези процедури може да бъде извършена като стандартна или персонализирана (предназначена само за съответното око) корекция. Едни от най- често извършваните лазерни корекции са PRK и LASIK.

*PRK- photorefractive keratectomy е по-старият, но втори по популярност метод на рефрактивна хирургия след LASIK. PRK е вид повърхностна корекция, при която ексимерният лазер изпарява най-повърхностната част от роговичната строма, като преди това се отстранява роговичния епител (най-външния слой на роговицата), посредством използването на различни разтвори. Последният се възстановява за 3-4 дни.

*LASIK – е ламеларна лазерна рефрактивна манипулация, като в повечето случаи и двете очи се третират в един и същи ден.Операцията е напълно безболезнена,както по време на процедурата, така и след нея. Извършва се само с капкова анестезия и трае около 10 минути.Ефектът е незабавен, а пълният възстановителен период е 2-3 дни. LASIK се извършва двуетапно.

Първоначално с микрокератом се оформя капаче (флеп), което се отмята в страни. Капачето може да се изреже и с т.нар. фемтосекунден лазер. След това се извършва лазерната аблация (отстраняването на предварително изчисленото количество роговична тъкан) от по-дълбоките роговични слоеве с ексимерния лазер. Капачето се връща отново на мястото си и прилепва без да се зашива. Премахването на този тънък слой е в центъра на роговицата при корекция на късогледство, в периферията – при корекция на далекогледство и според нуждата при корекция на астигматизъм.

130

НА КАПАЧЕТО;ДЕЙСТВИЕ НА ЕКСИМЕРНИЯ ЛАЗЕР;ВРЪЩАНЕ НА КАПАЧЕТО НА МЯСТОТО МУ.
Основните разлики между групата на повърхностните техники на лазерна корекция (PRK, LASEK, Epi -LASIK) и ламеларната лазерна операция -LASIK е във времето за възстановяване. Докато при LASIK само след дву-тричасов лек дискомфорт, сълзене и дразнене от светлината, пациентът получава ясно виждане, то при повърхностните корекции са необходими 3 до 5 дни за оздравяване, през което време зрението е замъглено и може да има различна по степен болка.

Кои пациенти са подходящи за лазерна корекция?

1.Пациенти с някаква рефракционна аномалия – миопия, хиперметропия и/или астигматизъм и такива с влошено качество на зрението (наличие на хало,заслепяване и отблясъци) особено при шофиране на тъмно.
2.Възраст над 18 год.
3.Да няма промяна в диоптъра през изминалата 1 година
4.Да има реалистични очаквания относно крайния резултат.

Не всеки пациент е подходящ за лазерна корекция.

За да се предприеме премахване на диоптъра е необходимо пациентът да се подложи на обстоен преглед, с който да се установи дали очите му са здрави и подходящи за лечението. Ако не са, му се обясняват други методи за корекция. Обстойният преглед се извършва с високо специализирана апаратура от най-висок клас. Определя се точно вида и степента на рефракционната аномалия.

Измерва се степента на разширяване на зеницата на тъмно. Прави се ултра прецизна компютъризирана карта на роговицата, даваща пълна представа за нейната дебелина, кривина и биомеханика. Сканира се цялата оптика на окото, като се определя наличието на оптически несъвършенства – т.нар. аберации, отговорни за количеството и качеството на зрението. Извършва се обстоен оглед на очното дъно. Всеки един от апаратите е свързан с лазера чрез софтуерна система, благодарение на което е възможно извършване на строго индивидуализирана (само за съответното око) лазерна процедура.

Технологичният напредък прави ексимерните лазери много прецизни, безопасни и с предсказуеми резултати. Съвременните ексимерни лазери са бързи, с малко по размер светлинно петно, даващи гладка аблационна повърхност и отлични зрителни резултати. С новата генерация ексимерни лазери могат да се извършват различни типове лазерна корекция – стандартна (Wavefront-optimised) и персонализирана (Wavefront-guided, Topography-guided, Custom-Q, Presbylasik, monovision).
Със стандартната могат да се коригират само миопия, хиперметропия и астигматизъм (или т.н. аберации от нисък порядък), докато с персонализираните се коригират и аберациите от висок порядък – кома, сферична аберация и др., отговорни за намалена контрастна чувствителност, влошено нощно виждане с наличие на хало, отблясъци и сенки.

Заключение

Днес всеки с някаква рефракционна аномалия – миопия, хиперметропия и/или астигматизъм може само за няколко минути да сбъдне мечтата си – да види света наоколо кристално ясно без помощта на очила или контактни лещи. Това вече е възможно – напълно безопасно и безболезнено с лазерната корекция на зрението.