Често задавани въпроси

Какво трябва да се направи преди процедурата?

Преди процедурата трябва да се подложите на обстоен преглед за лазерна корекция. Това е  преглед, на който след направените изследвания се преценява дали даден пациент е подходящ за лазерна корекция, или му се предлага алтернатива. Прегледът продължава 2-3 часа. Извършва се след предварително записан час на регистратурата на клиниката, в удобно за пациента време. Цената на прегледа е посочена в ценоразписа на болницата.

Обстойният преглед за лазерна корекция включва:

 1. зрителна острота  с и без корекция;
 2. изследване на рефракция на тясна и широка зеница;
 3. тонометрия;
 4. биомикроскопия;
 5. изследване на слъзна секреция;
 6. офталмоскопия;
 7. ортоптика;
 8. топография;
 9. кератометрия;
 10.  биометрия;
 11.  изчисляване на диоптрична сила на леща /при необходимост/ 

Прегледът не включва консултация с проф. д-р Ива Петкова

Обстойният преглед не е гаранция, че процедурата ще Ви бъде направена. След прегледа лекарят преценява дали пациентът е подходящ за лазерна корекция.

Болезнена ли е процедурата?

Преди нея се капват анестетични капки, така че окото леко “изтръпва”. Може да усетите натиск, когато се прави роговичното ламбо. Усещането за болка е изключително рядко. Неприятни усещания има няколко часа след процедурата - необходим е повече покой и сън. Лек сънотворен медикамент, който ще получите от центъра, и евентуално Paracetamol или Apranax ще ви помогнат да се справите с неудобството.

Може ли да се гарантира 100 % зрение?

Както при всяка медицинска процедура няма абсолютна гаранция. Статистиката у нас и по света показва, че над 96% от пациентите не се нуждаят от очила за шофиране след лазерна корекция. Крайните резултати обаче силно зависят от вашите диоптри, индивидуални особености за възстановяване след процедурата и много други фактори. Зрение 100 % (визус единица или 20/20) може да се постигне само ако вашите очи имат потенциал за такова зрение, т.е. имате високо зрение с очила или контактни лещи преди процедурата. Ако едно “мързеливо “ око с очила показва зрение около 50%, то след процедурата LASIK зрението ще бъде също около 50%, но без диоптрична корекция с очила. Върху лазерната процедура трябва да се гледа като на начин да намалите и отхвърлите бремето и постоянната зависимост от очила и контактни лещи.

Има ли пациент, напълно ослепял след лазерна корекция?

Не, няма. От 2 милиона случаи с LASIK през 2000 г. в САЩ, нито един не е загубил изцяло и невъзвратимо зрението си. Принципно съществува риск зрението да намалее, ако пациентът не спазва подробните указания, възникне инфекция на роговицата, подборът на пациенти е с пропуски или използваната апаратура е стара и амортизирана.

Могат ли да се оперират очите едновременно - в един оперативен ден?

Обикновено процедурата LASIK се извършва едновременно - в един ден. Това се предпочита от повечето пациенти поради безопасния характер и предвидимите резултати. Удобство е бързото възстановяване на двуочното /бинокулярно/ зрение, особено ако не може да понасяте контактна леща в оставеното неоперирано око. При LASEK е възможно да се обмисли последователно опериране на очите в различни седмици, тъй като ще се нуждаете от няколко дни, за да се възстанови достатъчно зрението. Така ако се изработи само едното око и докато то се възстановява, може междувременно да си служите с другото. При пациенти с много високо късогледство това дори е предпочитан подход от лекарите, за да се види реакцията на окото. По време на очния ви преглед ще обсъдите относителните предимства и недостатъци на двата подхода и ще изберете един от тях според лекарския съвет и желанието ви.