Пазете очите от слънцето

Текст: д-р  Александрина Гъцева, специалист офталмолог в Медицински център и Очна болница „Зора“ в София

Да премрежиш поглед срещу слънцето в горещ летен ден – не е ли това истинско щастие! Любуването на лъчите днес обаче може да струва скъпо на зрението ни утре. Защо не бива да се радваме на слънцето с невъоръжено око?

Кой тип UV лъчи са най-опасни за зрението?  Кога слънцето може буквално да ни разплаче? Кои хронични очни заболявания се обострят заради жарките лъчи? Как да изберем качествени слънчеви очила? И кога да купим чифт и за малчуганите у дома?

С всички тези въпроси се обърнахме към д-р  Александрина Гъцева, специалист офталмолог в Медицински център и Очна болница „Зора“ в столицата.

„Летният сезон е предпочитан и силно очакван от повечето хора, защото тогава има най-много слънце. Малка част от тях обаче се замислят за вредната страна на лъчите върху очите. За разлика от кожата, която донякъде е покрита и защитена от дрехите, те са непрекъснато изложени на слънчева светлина, което налага нуждата от целогодишното им предпазване“, категорична е д-р Александрина Гъцева.

„Доказано е, че вредният  ефект  от слънчевите лъчи се изразява с повишаването  на риска от развитие на различни  социалнозначими очни заболявания. Най-честите  сред тях са:  остър фотокератит и фотоконюнктивит, соларна катаракта, птеригиум, соларен ретинит, макулна дегенерация, меланом на ириса“, изрежда ги офталмологът от „Зора“.

UVA могат да увредят ретината

Защо слънцето е коварно за очите? „Ултравиолетовите лъчи (УВЛ) са електромагнитни вълни с дължина на вълната по-малка от тази на видимата светлина. Те биват три вида: UVA, UVB и UVC. Най-силно увреждат UVC лъчите, които, за щастие, се абсорбират от озоновия слой  на атмосферата“, обяснява д-р Гъцева.

„Доказано е, че UVB са най-тясно свързани с очната патология (поглъщат се от роговицата и лещата), докато UVA могат да увредят ретината, но малка част от тях достигат до нея. Важно е да се знае, че ефектът на слънцето върху очите може да се прояви за кратки срокове или пък се забелязва чак след години“, подчертава офталмологът.

Фотоконюнктивитът и фотокератитът отшумяват за 48 часа

Фотоконюнктивит и фотокератит – това са двете неприятни диагнози, с които най-често се сблъскват хората след продължително излагане на вредното въздействие на слънчевите лъчи без предпазни средства, обяснява д-р Гъцева. Кои са белезите на тези състояния:

  • светлобоязън;
  • парене;
  • сълзене;
  • болка;
  • зачервяване;
  • дискомфорт.

„При правилна диагностика и навременно лечение симптомите отшумяват в кратки срокове – до 48 часа. При поява на оплаквания обаче е необходима незабавна  консултация с офталмолог за провеждане на адекватно лечение“, категоричен е офталмологът.

Пациентите с глаукома и „перде“ да внимават

Пациентите с хронични очни заболявания са особено уязвими в летните дни. Затова те трябва да не правят компромис с превенцията. „Прекомерното излагане на силно слънчево въздействие може да бъде причина за прогресия и възникнали усложнения при пациенти с хронични очни заболявания като макулна дегенерация, катаракта, преканцерози на предната очна повърхност, глаукома“, предупреждава д-р Гъцева.

„С цел профилактика и минимизиране на този риск е необходимо спазването на общи мерки за предпазвaне от вредното UV лъчение. Конкретно – носене на слънчеви очила с 100% UV протекция и шапка с козирка, както и добър контрол на основното очно заболяване“, отбелязва специалистът от „Зора“.

Меланинът е по-малко при светлооките

Когато напича, „едно наум“ трябва да имат и синеоките, и зеленооките. „Хората с по-светъл фенотип на очите, кожата и косата са по-податливи и чувствителни към излагането и продължителното действие на слънчевите лъчи особено през лятото.

При тях по-често се наблюдават оплаквания като дразнене, дискомфорт, сърбеж и зачервяване. Това до голяма степен е свързано с наличието на по-малко количество  на пигмента меланин в структурата на техните ириси, който играе ролята на протективен филтър, отразяващ попадналите в окото слънчеви лъчи“, обяснява д-р Гъцева.

Очилата – най-добре от оптика

Как да си изберем слънчеви очила е въпрос с повишена трудност на старта на всяко лято. Не е достатъчно обаче само да ни отиват, да са модни или да са на изгодна цена, напомнят офталмолозите.

„Необходимо условие при избирането на качествени слънчеви очила е наличието на 100% протекция срещу вредните UV лъчи. Закупуването им от специализирани оптики гарантира високо качество и защита на очите“, смята специалистът от „Зора“.

И светлите стъкла спират опасните UV

Добрата новина за по-суетните е, че цветът на стъклата не е от значение. Ако модните тенденции повеляват, могат спокойно да си вземат дори жълти или бледорозови – стига да са качествени.

„Степента на затъмнение на стъклата не корелира с UV защитата – по-светлите осигуряват същата защита като по-тъмните“, разкрива очният лекар. И препоръчва: „За повечето хора, които търсят чифт стилни и удобни слънчеви очила, предпазващи от вредните лъчи, е необходимо да намерят добро съотношение „цена-качество“, като водещо в случая трябва да е наличието на високостепенна UV защита”.

Шапка с очила пази малчуганите

Без очила в знойните летни дни не бива да излизат и малчуганите, категорична е д-р Гъцева. И не пропуска да напомни на родителите, че грижата за детското зрение трябва да започне буквално от люлката.

„Препоръчително е да се извърши скрининг на между 6 месеца и 1 година, на 3.5 години и в предучилищна възраст – около 6-7 години“, изтъква специалистът от „Зора“. „Директното продължително излагане на UV лъчи може да доведе след себe си сериозни последици за детското зрение”, връща се на темата офталмологът.

„Слънчевите очила имат важна протективна роля и при лесна адаптация и поносимост могат да бъдат използвани и от най-малките. Препоръчително е още да се избягва излагането на пряка слънчева светлина между 10 и 16 часа, а шапката с козирка е задължителен аксесоар за малчуганите на плажа“, подчертава д-р Александрина Гъцева.

https://betty.bg/pazete-ochite-ot-slantseto/